Skatteflykt.

2016-04-26 12:00
Inte bara banker hjälper sina kunder att att undvika skatt. Bild: Christine Olsson/TT
Inte bara banker hjälper sina kunder att att undvika skatt.

Revisionsjättar hjälper kunder skattesmita

För några veckor sedan avslöjades hur Nordea hjälper kunder att upprätta bolag utomlands för att undvika skatt. Det gör många av de stora revisionsbyråerna också, visar nya avslöjanden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

SvD Näringsliv har varit i kontakt med flera källor som uppger att det är vanligt bland revisionsfirmor att hjälpa kunder upprätta bolag utomlands.

– Alla stora revisionsbyråer tillhandahåller dessa tjänster genom ”dolda” dotterbolag, säger en tidigare revisor till tidningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


SvD Näringsliv har tagit del av ett dokument från revisionsbyrån Deloitte, som presenterats för en svensk företagare. Det innehåller frågor och svar om vad som gäller när man sätter upp holdingbolag i skatteparadis som Panama och Caymanöarna.

”Helt oacceptabelt”

– Informationen visar hur vi sammanställer information om olika länders affärs- och skattemässiga villkor. Det finns inga beslut i någon bransch att undvika fakta eller dölja några länder, varken i Sverige eller internationellt. Men det är helt klart att etiska värderingar i sig väger allt tyngre i all affärsverksamhet, skriver Christer Ahlgren, presschef på Deloitte i ett mejl till SvD.

Dan Brännström, generalsekreterare på branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare, FAR, säger att det är oacceptabelt att revisorer rekommenderar kunder att sätta upp bolag i skatteparadis för att undgå skatt.

– Beskrivningar av särskilda skatteupplägg presenterade av revisionsbolagen är inte samma sak som att de faktiskt rekommenderas, men om enda syftet är att undvika skatt och därmed fly sitt samhällsansvar är det helt oacceptabelt, säger Dan Brännström.

På frågan om han skulle bli förvånad över att revisorer hjälper till att skapa bolag i skatteparadis för att kunden ska slippa betala skatta, svarar han:

– Det kan ha förekommit aggressiv skatteplanering, man jag bedömer att branschens skatterådgivare har blivit mycket försiktigare med tiden.

Många går steget längre

Att de stora byråerna aktivt hjälper sina kunder att skatteminimera är klart, men många går steget längre, skriver tidningen.

– Vi är många som nästan dagligen erbjuds upplägg från revisorer på hur man undviker skatt genom bolag utomlands, säger en entreprenör som vill vara anonym.

Nya regler

2006 ändrades de så kallade 3:12-reglerna i skattelagstiftningen. Det blev lättare för ägare att omvandla högt beskattad förvärvsinkomst till lågt beskattad bolagsutdelning, bland annat genom bolag utomlands. Sedan dess har reglerna blivit än mer generösa.

Vanliga löntagare har få möjligheter att omvandla sin förvärvsinkomst till kapitalinkomst, medan delägare i fåmansföretag kan bestämma sina egna löner och det belopp som ska lämnas i utdelning. Det är främst höginkomsttagare som grundar holdingbolag eller skalbolag efter reformen 2006.

Källa: ESO-rapporten Income Shifting in Sweden – An empirical evaluation of the 3:12 rules