Inrikes.

2019-06-27 12:00
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att trots reformen och nedskärningarna ska stora delar av arbetsförmedlingen vara kvar ” Man får inte kasta ut barnet med badvattnet.”  Bild: Thommy Tengborg/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att trots reformen och nedskärningarna ska stora delar av arbetsförmedlingen vara kvar ” Man får inte kasta ut barnet med badvattnet.”
Puffetikett
Dagens ETC

”Resursfrågan håller mig vaken om nätterna”

Det larmas om stress och oro på Arbetsförmedlingen. Fackliga representanter menar att det oklara läget späs på av ett osäkert ledarskap, där politiker skyller på varandra. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) menar att hon förstår de anställda.

– Det är en extremt olycklig situation, säger hon till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter höstens borgerliga budget och januariöverrenskommelsen hamnade Arbetsförmedlingen i ett  prekärt läge. Myndigheten ska reformeras, samtidigt som stora nedskärningar görs när pengarna inte räcker till.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson säger att hon delar bilden av oron på Arbetsförmedlingen.

Hur ser du på att personal på Arbetsförmedlingen upplever att politiker skyller på varandra?

– Jag har förståelse för den synpunkten från de anställda. Det är en extremt olycklig situation. Det som oroar mig är att vi har för lite pengar till arbetsmarknadspolitiken. Det blir en väldigt besvärlig situation för handläggarna som inte har resurser nog att kunna sätta in praktik, utbildning eller extratjänster för de arbetslösa som man ser att de skulle behöva. Resursfrågan är den frågan som håller mig vaken om nätterna.

Personal vittnar om att de inte kan göra sitt jobb, att centrala verksamheter ­pausas, på grund av resursbristen. Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det här låter olyckligt, men nu vet jag inte alla omständigheter i Örebro och de beslut man har tagit, men jag hoppas att man kommer att kunna göra vettiga prioriteringar. Samtidigt måste jag säga att jag har en viss förståelse för att det kan bli felaktiga prioriteringar när man sitter i ett läge där man snabbt måste göra förändringar och har en väldigt tajt budget och kanske många personer som har sagt upp sig eller försvunnit från verksamheten.

Hur jobbar du nu för att Arbetsförmedlingen ska stabiliseras?

– Vi är mitt inne i ett budgetarbete med höstens budget. Jag ser att vi har behov av att tillföra resurser till arbetsmarknadspolitiken för det är för lite resurser som det ser ut i dag. Vi ska fortsätta styra och följa reformeringen av arbetsförmedlingen, vi kommer att fortsätta att återkomma med mer styrning när det gäller reformeringen.