Inrikes.

2019-05-13 11:30
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordstor vapenmässa i kommunens lokaler

Kritiken växer mot de tre vapenmässorna som äger rum samtidigt i Stockholms stads lokaler med start imorgon. Bland utställarna finns kärnvapentillverkare och bolag vars vapensystem används i Jemenkriget. Därför kräver nu flera kommunpolitiker och Svenska Freds att eventet stoppas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Från och med tisdag kommer fredsrörelsen att demonstrera utanför Stockholmsmässan i Älvsjö. Orsaken är att vapentillverkare, militärer och delegater från främst Nato-länder samlas för en gigantisk mässa under tre dagar.

Svenska Saab är en av huvudsponsorerna och utställare är bland andra den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin vars bomber används i Jemenkriget. I Jemen används även missiler från tillverkaren Raytheon, en annan utställare. En annan av mässans huvudsponsorer är franska Thales som deltar i produktionen av kärnvapenbestyckade robotar. Alla tre bolagen är svartlistade av svenska banker för involvering i produktionen av kärnvapen.

En av världens största mässor

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen reagerar nu på att Stockholmsmässan, som delägs av Stockholms stad, upplåter sina lokaler åt en av världens största mässor för vapenindustrin.
– Vi kräver att den stoppas och kommer att protestera utanför lokalen. I andra hand kräver vi att kommunen inför en policy som förhindrar vapenmässor i framtiden. När Stockholm stad gör investeringar har de som policy att inte placera pengar i vapenföretag, detsamma måste gälla för mässverksamheten, säger ordförande Agnes Hellström.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


Vad gör det för skillnad om mässan hålls i Sverige eller någon annanstans?

– Vi måste agera där vi kan.  Det här är ett tydligt exempel på att vi kan gräva där vi står. Det är viktigt om vi som kommun tar ställning för mänskliga rättigheter. Får vi igenom ett förbud sänder det viktiga signaler och skapar ett stigma kring den här typen av möten.
Kritiken kommer också från Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i Stockholm som båda instämmer i kravet på att mässan bör stoppas.

– Freds- och kvinnorörelsen har länge kritiserat att Sverige exporterar vapen till bland annat Saudiarabien, som systematiskt kränker flickors och kvinnors rättigheter. Bland utställarna på mässan finns flera företag som förser den saudiledda koalitionen i Jemen med vapen och material, säger Fi:s gruppledare Sissela Nordling Blanco i ett pressmeddelande.

Inte hänsyn till innehåll

Men Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd och ordförande för Stockholmsmässans styrelse, vill inte kommentera frågan. Hon hänvisar alla frågor till Stockholmsmässan och pressansvarige Carolina Ekman svarar att de inte tar ansvar för innehållet i eventet när de hyr ut sin lokaler.

– Vi är en demokratisk och öppen mötesplats för alla som bedriver laglig verksamhet och följer svensk lag. Vi följer de direktiv vi får från våra ägare Stockholms handelskammare och Stockholms stad. Försvarsindustrin är i sig en fullt laglig bransch med stöd i Sveriges Riksdag.

Men får vem som helst hyra Stockholmsmässan?

– I det här fallet är det Clarion events som arrangerar mässan, vi är bara lokaluthyrare. För övriga frågor om utställarna får vi hänvisa till Clarion events.

Vapenmässorna


ITEC
Mässans fullständiga namn är The international forum for the military and civil simulation, training and education community. Den största av de tre mässorna och samlar vapentillverkare, delegater samt civila it-bolag och programmerare.

UDT
Underwater Defence and Technology är en vapenmässa med undervattenstema.

EW
Mässan Electronic Warfare Europe inriktar sig på elektronisk krigsföring. Exempel på elektroniska attacker är användandet av elektromagnetisk energi som förstör motpartens systemfunktioner eller stridsförmåga.

Källa: Itec, Svenska Freds, Wikipedia.