Tre frågor.

2021-01-13 10:50
  • Nominerade till Årets matbluff. Bild: Äkta vara
    Nominerade till Årets matbluff.
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordmånga produkter nominerade till årets matbluff

Björn Bernhardson. Verksamhetsledare på Äkta vara som arrangerar ”Årets matbluff”. I år har rekordmånga produkter nominerats. Till final tar sig bland annat en smördeg utan smör och en ”svensk” honung från Kuba.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför behövs den här tävlingen?

– Vi lever i en tid då producenterna producerar massor av varor och konsumenterna ska konsumera. Ska vi få till en marknad baserad på efterfrågan måste vi fråga konsumenterna vad de faktiskt vill ha. Den här tävlingen är ett sätt att låta konsumenterna tala om var gränsen går. Och det har fungerat bra. Mer än hälften av de produkter som kommit till final tidigare år har tagits bort eller förändrats så att de inte bluffar i samma utsträckning.

Vad är en matbluff?

– Folk gör olika tolkningar, men jag tycker att det är när det ganska korta köptillfället utnyttjas genom att inte säga sanningen, i producentens favör.

Ni slog rekord i år i antal nomineringar, varför tror du det är så?

– Jag tror att fler och fler får upp ögonen för tävlingen och att många tycker att det är en viktig tävling. Jag tror inte att det nödvändigtvis bluffas mer, utan snarare att människor blir mer medvetna och att fler tänker på vad som är i produkterna. I de flesta fall så finns svaret på produkten, men inte på framsidan. Man får vända på förpackningen och läsa den text som är lagstyrd, som innehållsförteckningen och varuförteckningen, och det tror jag att allt fler gör.

Årets matbluff

184 produkter nominerades.

Finalisterna är: Svensk honungsförädling med honung från Kuba, Pop Bakery Smördeg som inte innehåller något smör, Herrljunga cider som trots att den kallas hantverkscider görs i Herrljungas stora fabrik, Max sourcream & pepper-dressing som inte innehåller några mejeriprodukter, Estrella nötmix honung & salt som består mest av socker och ytterst lite honung.

Vinnaren avslöjas 20 januari.