Inrikes.

2018-05-15 12:59
En fästing som satt sig fast på ett öra.  Bild: Johan Nilsson/TT
En fästing som satt sig fast på ett öra. 

Rekordmånga får TBE – 391 fall förra året

Allt fler drabbas av hjärnhinneinflammation på grund av virussjukdomen TBE som smittar genom fästingbett. Den som insjuknar riskerar livslånga besvär. Därför rekommenderar drabbade landsting att invånare vaccinerar sig. Men kostnaden är hög, och många låginkomsttagare och familjer avstår vaccinationen. Därför har man i Sörmland valt att göra TBE-vaccinet kostnadsfritt för barn.

Förra året anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, än något tidigare år i Sverige, det visar en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. Totalt anmäldes 391 TBE-fall, vilket är en ökning med 64 procent jämfört med 2016. Men än så länge är det bara ett landsting i Sverige som erbjuder gratis vaccin mot TBE, och det är Sörmland. Där är TBE-vaccinet sedan första januari 2018 gratis för barn och unga under 19 år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är ett risklän, och vi vet att vi är ganska hårt drabbade av TBE. Och samtidigt har vi förstått att det är många barnfamiljer som sagt att det har varit tufft att ha råd, till exempel om du har tre barn, att vaccinera alla tre, säger landstingsrådet Monica Johansson (S).

– Därför har vi bestämt att nu gör vi det här avgiftsfritt. Vi tycker att det har varit en viktig förebyggande åtgärd, för vi vill inte att någon ska avstå från att vaccinera sina barn på grund av ekonomi. Plånboken ska inte styra om barnen får vaccinet eller inte.

Att göra TBE-vaccinet gratis för just barn och ungdomar var efter diskussioner ett självklart beslut, menar Monica Johansson.

– Vi tittade naturligtvis på om det skulle gå att ge alla som vill gratis TBE-vaccin, men vi har en skyldighet att titta på ekonomin och det gick inte. Men eftersom det finns en mängd följdsjukdomar med ibland livslånga besvär så tyckte vi att det var självklart att börja med barnen.

– Och vi vill att våra barn och unga ska kunna vara ute i skog och natur och kunna umgås med djur. TBE ska inte kännas som ett hinder för det, att man ska vara rädd eller orolig för detta.

Staten bör stötta risklän

Monica Johansson anser att fler landsting borde följa Sörmlands exempel.

– Ja, det kan jag tycka faktiskt. Inte alla landsting, för det är inte relevant om man inte är ett risklän, då finns det ingen anledning. Men är man ett risklän, så ja!

– Och jag skulle gärna se att staten stödde upp lite grann till de länen som är riskområden, till exempel genom att stå för kostnaden för vaccinet, så att man kan genomföra avgiftsfria TBE-vaccinationer för barn och unga, säger Monica Johansson.

Inga planer på subventioner

Men än så länge får de som bor i riskområden, och som inte bor i Sörmland, fortsätta betala för TBE-vaccinationen om de vill ta den. En kostnad som kan bli väldigt dyr för en barnfamilj eller låginkomsttagare. En vaccination består av tre sprutor det första året, och varje spruta kostar runt 300 kronor, ofta mer. I riskområdet Stockholms läns landsting finns dock inga planer på att göra vaccinationen mot TBE avgiftsfri.

– Angående TBE-vaccination så är det i nuläget liksom tidigare inget vi överväger att subventionera från landstingets sida, svarar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, i ett mejl via kommunikationschefen Rasmus Jonlund.

– Naturligtvis följer vi Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets riktlinjer, till exempel om det skulle bli aktuellt med nationellt vaccinationsprogram. Och nationella satsningar skulle vi förstås välkomna.

Prioriteras inte

Referensgruppen för nationella vaccinationsprogram, som samverkar med Folkhälsomyndigheten, har påtalat att en utredning för att inkludera TBE-vaccin i ett särskilt vaccinationsprogram är aktuell. Men andra prioriteringar har gått före.

– Vi håller inte på att utreda det nu. Men referensgruppen har lyft att det är aktuellt, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Nu har Folkhälsomyndigheten prioriterat att utreda ett vaccinationsprogram mot vattkoppor och bältros. Det är det vi arbetar med nu.

– Men TBE-vaccin är en av de utredningar som är mest aktuell att börja med, sedan när vi är klara med vattkoppor och bältros. Det ligger högt upp på listan.

Läs vidare på nästa sida: TBE

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

TBE

• TBE, Tick Borne Encephalitis, eller fästingburen hjärninflammation.

• En virussjukdom som sprids via fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

• Du smittas om du blir biten av en fästing som bär på viruset. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. Även om du tar bort fästingen snabbt kan du därför smittas.

• De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Ungefär en tredjedel av alla smittade får hjärn­inflammation eller hjärnhinne­inflammation.

• Symtomen kommer fyra till tio dagar efter fästingbettet, men kan dröja upp till en månad. De första tecknen är feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Om viruset spridits till hjärnan brukar nya symtom komma en vecka efter att de första symtomen försvunnit. Det kan vara hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

• Om viruset sprids till hjärnan kan det påverka det centrala nervsystemet och ge gång­svårigheter, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar. Var tionde smittad får olika förlamningssymtom. Dödsfall förekommer, men risken är mycket liten i Sverige. Hos barn under sju år är sjukdomsförloppet oftast lindrigare. Fler män än kvinnor får TBE.

• Det finns inget botemedel mot TBE. Symtomen kan endast lindras, men det går att skydda sig genom vaccination. Barn kan få vaccinationen från och med ett års ålder.

• TBE-viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Men det geografiska utbredningsområdet har ökat. Som exempel kan nämnas områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och områden i östra Skåne.

• På Åland ingår TBE-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och även i särskilda riskområden i Finland. I Österrike vaccineras alla barn med TBE-vaccin.

Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten