Inrikes.

2018-02-05 12:15
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt är en av många som kritiserat socialminister Annika Strandhäll (S) och sparkraven.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt är en av många som kritiserat socialminister Annika Strandhäll (S) och sparkraven. 

Regeringens sparkrav på Försäkringskassan kritiseras

Nu blåser det kring sjukförsäkringen och socialminister Annika Strandhäll (S). Efter Dagens ETC:s serie av artiklar om hur Försäkringskassan jobbar för lägre sjukpenningtal har regeringens 9,0-mål debatterats i riksdagen och på debattsidor.
​– I ett land som Sverige borde sjukpenningtalet kunna ligga på 9,0, säger Annika Strandhäll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I förra veckan hölls en debatt i riksdagen där krav ställdes på socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att regeringen måste sluta pressa ner sjukpenningtalet.

I interpellationsdebatten med rubriken ”En mänskligare sjukförsäkring” framhöll Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt att regeringens godtyckliga 9,0-mål leder till att Försäkringskassan pressar anställda att göra fler avslag. Han nämnde den artikel i Dagens ETC där en handläggare berättar om de kontroversiella metoder ledningen vid Försäkringskassans Globenkontor tar till.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag blir alldeles kall när jag hör det här. Så kan det inte fungera på en myndighet som är till för att hjälpa människor att bli friska och komma tillbaka i arbete. Men det blir effekten av att sparbetinget 9,0 skrivs ut i regeringens regleringsbrev, sa Jonas Sjöstedt.

Medhåll av forskare

Han får medhåll av tre forskare som på DN Debatt uppmanar socialministern att slopa det godtyckliga 9,0-målet.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förnekade i riksdagen att 9,0 är ett besparingsbeting, och sa att sjukpenningtalet borde kunna ligga på 9,0 i ett land som Sverige.
– Men det är ett samhällsmål, inte ett individmål.

Annika Strandhäll sa också att hon blir ”oerhört upprörd” när hon hör berättelser som den handläggaren vittnade om i Dagens ETC.
– Det är inget som regeringen på något sätt har sanktionerat.

Dialog med Försäkringskassan

I samband med publiceringen ställde Dagens ETC frågor till Annika Strandhäll angående Globen-handläggarens uppgifter. I mejlsvar skriver ministern:

– Jag blir mycket fundersam till flera av de uppgifter ni berättar om. Jag och mina medarbetare kommer att föra dialog med Försäkringskassan med anledning av uppgifterna.

På frågan vad hon anser om pressen handläggare upplever att nå målet 9,0 skriver hon bland annat:
– Försäkringskassan ska nå målet om en låg och stabil sjukfrånvaro över tid tillsammans med andra, inte minst arbetsgivarna samt hälso- och sjukvården. Det handlar inte om att trixa med siffror eller att de som har rätt till sjukpenning inte ska få det.

I torsdags lämnade Vänsterpartiet in en ny interpellation – eller fråga – till socialministern för debatt i riksdagen. Den rör vilken laglig rätt Försäkringskassan har att låta myndighetens egna ”kvasiregler” styra bedömningen av rätten till sjukpenning. Det är en fråga Dagens ETC också rapporterat om i artikelserien om Försäkringskassan, och som socialförsäkringsministern då inte ville svara på. Debatten hålls i riksdagen den 16 februari.