Inrikes.

2021-05-27 15:56
Bild: Anders Wiklund/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringens plan: Så kan Sverige öppna upp efter pandemin

Under sommarmånaderna kan coronarestriktionerna i Sverige försvinna gradvis, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten idag.

– Idag kommer vi med besked som är glädjande, vi ska presentera regeringens plan för avveckling av restriktioner, säger statsminister Stefan Löfven.

– Vi måste alla följa de restriktioner som gäller i varje givet läge. Budskapet är inte att pandemin är över, även om läget ljusnar.

Planen består av fem steg:

Steg 1 gäller från 1 juni: Här förlängs öppettider på krogar och restauranger till 22.30. På evenemang utomhus får en sittande publik med anvisad sittplats på 500 personer förekomma. Med anvisad sittplats inomhus höjs publiktaket till 50 personer.

Steg 2 gäller från 1 juli: Taket för sammankomster inomhus höjs till 50 istället för 8, för sittande publik gäller 500 inomhus. Utomhus får stående publik vara maximalt 600, 3 000 får samlas i sittande publik. Motionslopp får ha 900 utövare. Trängsel ska fortfarande undvikas. Reglering för servering lättas utomhus och begränsningen i hur stora sällskapen får vara på restauranger tas bort utomhus.

Steg 3 gäller från mitten av juli: Begränsningar för långväga kollektivtrafik försvinner. Det gäller även möjligheten för kommuner att införa vistelseförbud på offentliga platser. Här försvinner också rekommendationer om munskydd i kollektivtrafik.

Steg 4 gäller från september: Här beräknas att begränsningar för serveringar försvinner och att regleringar för sammankomster försvinner.

Steg 5 är ännu inte datumsatt. Här försvinner återstående restriktioner.

Förutsättningarna för att planen träder i kraft är att smittspridningen fortsätter minska.

Från 1 juni, meddelar utbildningsminister Anna Ekström, att universitets- och högskoleutbildningen, komvux, YH- och folkhögskoleutbildningar kan återuppta undervisning på plats.

– Undervisning behöver återupptas på plats i så stor utsträckning som möjligt, säger Anna Ekström.

Antalet fall av covid-19 har den senaste tiden fallit i Sverige och ligger nu i närheten av Folkhälsomyndighetens mest optimistiska scenario – men uppmaningen är fortsatt att fortsätta följa gällande restriktioner.

Texten uppdateras.

Följ pressträffen här nedanför.

FAKTA: Regeringens och FHM:s plan

Läs mer om planen här