Inrikes.

2021-07-21 11:21
Bild: Lars Schröder/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen vill slopa ungdomsrabatten och ge unga livstid

Efter senaste tidens skjutningar presenterade Morgan Johansson under onsdagen nya åtgärder mot allvarlig brottslighet. Regeringen vill slopa straffreduktionen för unga som utför grov kriminalitet och minska den så kallade "mängdrabatten".

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att bekämpa den grova kriminaliteten så vill regeringen minska på två former av straffreduktion, för unga och för flerfaldig brottslighet.

– I dag utgår en ganska stor straffreduktion för 18- till 20-åringar, säger Morgan Johansson under onsdagens pressträff.

Personer mellan 18 och 20 år får idag en straffreduktion på 25 till 50 procent beroende på ålder. Unga personer kan inte heller dömas till livstidsstraff.

Det vill nu regeringen ändra på.

Planen är att unga myndiga som begår grova brott kommer dömas till fler och längre fängelsestraff, och att livstidsstraff ska kunna dömas ut. Men regeringen inte vill ta bort straffreduktionen för alla unga som utför brott. Grundregeln blir att det gäller brott som ger minimistraff på ett års fängelse, samt brott som narkotikabrott och grov stöld.

– Det är bättre att rikta in sig på de som gör de här brotten på ett systematiskt sätt och lever en kriminell livsstil, säger Morgan Johansson.

Den minskade straffreduktionen för unga kommer innebära fler unga i fängelse under längre tid. Regeringens åtgärd kommer därför komma med en årlig kostnad på 450 miljoner kronor, som går främst till att bygga ut häkten och anstalter. Lagändringen för minskade straffreduktion för unga planeras träda i kraft 1 januari nästa år.

Mindre mängdrabatt 

När en person utför flera brott brukar man prata om "mängdrabatt". Vid flerfaldig brottslighet så staplas inte straffen för de olika brotten på varandra, utan det tas hänsyn till det samlade straffvärdet. Det ska finnas kvar, enligt Morgan Johansson.

– Men samtidigt har vi sett att praxis har utvecklats i en riktning där inte ens flerfaldig grov brottslighet ger maxstraff, säger han.

Därför tillsätter regeringen en översyn av lagstiftningen, som ska presenteras i början av 2023. Morgan Johansson säger att det måste gå mycket fortare att gå upp i maxstraff, framför allt vid grov brottslighet.

– Vi vill ha en skärpt syn på flerfaldig brottslighet, säger han.