Hoppa till innehållet

Inrikes

Regeringen vill ha kronvittnen – oklart resultat i grannländerna

I augusti 2020 dömdes fem unga svenska män till livstid respektive 20 års fängelse för två -gängmord i danska Herlev utanför Köpenhamn. De långa straffen trots gärningsmännens unga ålder beror på den danska ”bandeloven”, -gänglagen, som innebär att gängrelaterade brott ger dubbelt så hårda straff.
I augusti 2020 dömdes fem unga svenska män till livstid respektive 20 års fängelse för två -gängmord i danska Herlev utanför Köpenhamn. De långa straffen trots gärningsmännens unga ålder beror på den danska ”bandeloven”, -gänglagen, som innebär att gängrelaterade brott ger dubbelt så hårda straff. Bild: TT

Dagens ETC.

Brottsmisstänkta som hjälper polisen ska kunna få straff­rabatt. Det vill regeringen som nu föreslår ett kronvittnes­system, likt de Danmark och Norge har. Men hur stor effekt systemet har i våra grannländer är oklart.
– Det är absolut inte oproblematiskt, säger ­Kristian Mølgaard, ord­förande i ­danska Försvars­advokaternas förbund.

De borgerliga partierna har länge varit förespråkare för att införa kronvittnen – alltså att en brottsmisstänkt ska få lindrigare straff i utbyte mot viktig information. Redan 1999 kom förslaget från dåvarande Folkpartiet. Men då fanns det inte tillräckligt stöd för idén. Det gjorde det inte heller när Sverige­demokraterna la en motion om saken i riksdagen hösten 2014. Nu finns stödet. Regeringen presenterade förra veckan ett förslag om ett så kallat kronvittnessystem. Förhoppningen är att det ska göra det lättare att få brotts­inblandade att vittna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 99 kr

Från

Spara 603 kr och läs ända fram till vår.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser