Regeringen har kommit överens om ett förslag som ger ensamkommande som var under 18 år när de kom till Sverige tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller de som kommit innan den 25 november 2015. Detta eftersom asylprövningen tagit för lång tid och många hunnit fylla 18 år eller blivit uppskrivna i ålder. För att ungdomarna ska få asyl ställs flera krav, bland annat att man inte ska ha begått brott under sin vistelse i Sverige och att man går och har för avsikt att gå klart gymnasiet. Efter att man gått klart gymnasiet och lyckats etablera sig på arbetsmarknaden ska man kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt sker förändringar i lagen om EBO.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ställde Miljöpartiet ett ultimatum i frågan. De skulle lämna regeringen om de inte fick igenom sin linje.
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne är mycket nöjd med beslutet.
– Äntligen, vill jag ropa så att alla hör. Nu får de ensamkommande som hunnit fylla 18 år under sin väntan på beslut en andra chans att få sin asylansökan prövad, säger Ulf Kamne.
David Nilsson som är verksamhetssamordnare på frivilligorganisationen Agape, som hjälper ensamkommande med bland annat boenden, är dock tveksamt inställd till regeringens förslag. Han menar att det är svårt att tolka vad dagens besked innebär.
– Det kommer vara svårt att kommunicera vad det här innebär till de som vi möter. Vi kan inge lite hopp kanske, men det känns svårt hur man ska förklara det.
Samtidigt som visst hopp och motivation kan ges betyder det också att osäkerheten fortsätter, menar han.
– Det innebär kanske att det blir lite lättare för oss att motivera dem att gå till skolan på morgonen. Men samtidigt blir det en ny vända i den psykiska pressen. Man vet fortfarande inte om man ska våga hoppas på en framtid i Sverige.
Han är också skeptisk till vad beslutet kommer innebära under tiden som fortlöper tills regeringen lyckats få igenom förslaget i riksdagen.
– Det kommer fortsätta som innan. Deportationerna kommer fortsätta. Visst, det här är en sak och den kan man välkomna. Men man måste kolla på det aktuella säkerhetsläget i Afghanistan just nu.
Det löser heller inte det problem som finns lokalt, att de som fyllt 18 år inte är kommunernas ansvar utan hamnar på boenden långt från Göteborg som drivs av Migrationsverket, framhåller David Nilsson.