Inrikes.

2021-06-01 12:10
Bilder: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Rasistsajt får statligt stöd – ska ”rapportera” om förorter

Samnytt hänger gärna ut enskilda tjänstemän och chefredaktören själv har enligt Säpo kopplingar till rysk säkerhetstjänst. Ändå ger staten den SD-anknutna sajten nära en kvarts miljon i mediestöd.

Nu hoppar en ledamot i Mediestödsnämnden av i protest.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Botkyrka, Akalla och Järvaområdet är några av de Stockholmskommuner och stadsdelar som Samnytt ska bevaka journalistiskt med finansiering från staten. Sajten som tidigare hette Avpixlat beviljades nyligen 245 000 kronor i så kallat vita fläckar-stöd för lokal journalistik.

Bidraget betalas ut från Mediestödsnämnden utöver det redaktionsstöd på 1,2 miljoner som Samnytt fick beviljat förra året.

Nämndens beslut har väckt kraftiga reaktioner, inte minst efter att Samnytt vid flera tillfällen hängt ut enskilda lägre tjänstemän med namn och bild. Detta har även den närstående sajten Exakt24 ägnat sig åt, som bland annat delar tv-studio med Samnytt.

Avhoppare: ”Problematiskt”

Uthängningar och trakasserier av presspersonal på bland annat Sahlgrenska sjukhus fick till slut Maria Norbäck, docent och verksam vid Göteborgs universitet, att lämna sin post som ledamot i Mediestödsnämnden.

– Jag vill inte längre vara en del av system som legitimerar den sortens medier. Det är problematiskt att ge statligt stöd till den här typen av medier som trakasserar och hänger ut enskilda medarbetare på myndigheter.

Det är svår balansgång för staten att ge stöd till medier utan att styra innehållet. Staten ska inte lägga sig i vad som är bra eller dåliga nyheter, anser Maria Norbäck.

– Jag kan ha personliga åsikter om den politiska inriktningen i de här medierna. Men det är skillnad på det och kritisera den journalistiska metod som de ägnar sig åt. När de spelar in intervjuer och lägger ut manipulerade klipp. Man trålar enskilda tjänstemäns sociala medier för att hitta något politiskt de har lajkat, och sedan hängs de ut. De uppmanar på så sätt sina följare till trakasserier.

”Finns ett systemfel”

Det är Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) som betalar ut ekonomiskt stöd till nyhetsmedier och besluten fattas i Mediestödsnämnden. Men trots att tjänstemännen inte har någon beslutanderätt har dess blivit måltavla för Samnytt och andra högerextrema sajter som Nya Dagbladet och Exakt24. Nya tider var länge ensam bland de högextrema publikationerna om att få stöd men detta förändrades i december 2020 i och med införandet av det nya mediestödet.

– Här finns ett systemfel. Det finns ingen praxis för hur många gånger en sajt ska prickas av Medieombudsmannen (MO) innan den eventuellt blir av med stödet, säger Maria Norbäck. 

Måste följa regler

För att få möjlighet att söka stöd kräver Myndigheten för press, radio och tv att publikationen ska kunna visa att ”branschens allmänt vedertagna publicitetsregler följs” eller vara ansluten till det pressetiska systemet.

När Samnytt nu anslutit sig till det pressetiska systemet innebär det att sajten kan bli prövad och klanrad av MO. Skulle sajten vid upprepade tillfällen klandras av MO kan det ses som en indikation på att Samytt inte längre följer ”vedertagna publicitetsreglerna”, säger Georg Lagerberg, enhetschef på MPRT.

– Skulle de dessutom inte hörsamma de krav som ställs från MO kan det försvåra möjligheterna för framtida stöd. Men jag kan inte säga en siffra på hur många fällningar som krävs.

Georg Lagerberg har, tillsammans med flera tjänstemän på myndigheten, själv blivit uthängd av Samnytt för att sajten upplevde sig vara politiskt diskriminerad.

– Efter redaktionsstödsmötet i december 2020 var det mycket skriverier och fokus på enskilda handläggare. Jag tycker att det var ett märkligt agerande som också avviker från gängse journalistiska metoder.

Chefredaktör med många alias

Samnytt beskriver sig som en ”publicistisk produkt” innehållandes ”allmän nyhetsjournalistik.” I redaktionsledningen sitter den förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Chefredaktör sedan februari är Egor Putilov, en av hans många alias, som 2019 nekades riksdagsackreditering efter att han, enligt Säpo, haft kontakter med rysk underrättelsetjänst. Putilov har i sin tur JO-anmält Säpo då han menar att uppgifterna är felaktiga.

Men enligt Georg Lagerberg är Samnytts eventuella kopplingar inget som vägs in i bedömningen.

– Jag kan inte gå in på vilka kopplingar som finns eller inte finns. Men jag välkomnar en diskussion om vad ska ligga till grund för vilka som ska beviljas stöd. Men det är en fråga som avgörs av lagstiftarna.

Egor Putilov skriver i ett mail att:
"Säpos uttalande är extremt vagt och okonkret. Sedan 2019 har de inte lyckats konkretisera sin anklagelse  - som iofs kan betyda vad som helst - till exempel att jag träffade misstänkta personer i egenskap av journalist för en intervju eller som källa. På dessa grunder kan många journalister i Sverige få yrkesförbud på ett liknande sätt. Samtidigt är det märkligt när Dagens ETC använder Säpo som ett sanningsvittne när ni i andra reportage klandrar samma myndighet för grundlösa anklagelser om säkerhetshot riktade mot kurdiska aktivister.

Apropå "rasistsajt" som är "högerextrem". Samnytt tar ett brett publicistiskt grepp. Artiklar om brott och invandring tar max 30-40 procent av nyhetsflödet varje dag vilket är lätt att se om man går in på Samnytts sida. Och nej, det stämmer inte att vi endast skriver om utländska brottslingar. Vi har skrivit otaliga artiklar om brott där gärningspersoner är etniska svenskar".

 

Fakta

Samnytt

• Har funnits sedan 2013, men fram till 2017 under namnet Avpixlat.

• Ägare: Föreningen för Sverigevänliga intressen anges men på bolaget Runeskrift AB:s hemsida, som ägs av Samnytts politiske redaktör Mats Dagerlind, uppges att Runeskrift AB driver Samnytt i samarbete med Föreningen för Sverigevänliga intressen och ALTM Consulting – ett bolag registrerat i Ungern av Kent Ekeroth.

• Ekonomi: Vädjar om att läsarna ska donera. Har florerat rykten om att SD delvis finansierar, vilket partiet dock förnekar. Noga med att hemlighålla ekonomin – går heller inte att få insyn eftersom bolaget drivs som en ideell förening.

• Räckvidd: Når nio procent av svenskarna, enligt Reuters Institute Digital News Report.

• Journalistik: Fokus på invandring, gärna brott begångna av människor med utländsk bakgrund, har skrivit om hur islam med makthavarnas samtycke kolonialiserar Europa, senaste tiden även om corona och amerikanska valet.

Egor Putilov

• Är chefredaktör för Samnytt sedan februari 2021.

• Egor Putilov är en av många pseudonymer han använder sig av. Flera medier har avslöjat hur han spridit desinformation, gjort uppseendeväckande husaffärer och 2019 nekades han pressackreditering till riksdagen efter uppgifter från Säpo om kopplingar till rysk underrättelsetjänst

• Putilov har i sin tur JO-anmält Säpo då han menar att uppgifterna är felaktiga

Kent Ekeroth

• Låg bakom Avpixlat. Var tidigare Samnytts chefredaktör men ingår fortfarande i redaktionen. Gjorde karriär i SD som rättspolitisk talesperson, men lämnade uppdraget efter den så kallade järnrörsskandalen. Satt kvar i riksdagen till valet 2018.

Samnytts stöd för lokal journalistik 2021

Botkyrka kommun – 49 000 kronor

Huddinge kommun – 49 000 kronor

Järfälla kommun – 49 000 kronor

Järvaområdet (Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla, Husby) – 49 000 kronor

Sigtuna kommun – 49 000 kronor

Totalt: 245 000 kr