Inrikes.

2017-06-22 09:50
Karl-Petter Thorwaldsson / Magdalena Andersson / Jonas Sjöstedt. Bilder: Anders Wiklund / Magnus Hjalmarson Neideman/SvD / Janerik Henriksson (TT)
Karl-Petter Thorwaldsson / Magdalena Andersson / Jonas Sjöstedt.

Rasande reaktioner på miljardärernas låga skatt

Flera av Sveriges miljardärer har tjänat hundratals miljoner de senaste åren men betalar under 20 procent i skatt. Det har Dagens ETC:s granskning visat i veckan. Uppgifterna upprör finansminister Magdalena Andersson men hon vill inte, som LO föreslagit, åter­införa förmögenhetsskatten. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mångmiljardären som äger butikskedjan Willys betalar lägre skatt än personalen i kassan. Det är en av de mest uppmärksammade exemplen i vår granskning av de 1 000 svenskar med högst inkomster. Toppinkomsttagarna tjänar allt mer men skattar allt mindre.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Självklart sticker det i ögonen på mig och säkert många andra. Under 20 procent i skatt låter extremt lågt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon får inte uttala sig i enskilda fall men tycker att det är problematiskt att höginkomsttagare bidrar allt mindre till statskassan. 

– Att det finns möjlighet att skatteplanera och plocka in pengarna via fåmansbolag, det är allmänt känt. Många använder 3:12-regler, där vill vi skärpa till reglerna, säger hon.

LO-ledare blir upprörd

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson blir upprörd över de uppgifter som Dagens ETC publicerat i veckan. 

– Det är extremt upprörande och ett tecken på dålig moral. Dessa personer har säkerligen uttnyttjat allt den svenska välfärden har att erbjuda, med barnbidrag och de har säkerligen bott i villaområden där kommunen dragit fram vatten och el. Ändå kan de inte tänka sig att följa moralen. I stället anlitar de konsulter för att bidra med så lite som möjligt till det allmänna, säger han.

Han menar att vi nu ser effekten av Reinfeldts och Borgs skattesänkningar. 

– Men jag är den första att erkänna att Göran Persson fattade en del ogenomtänkta beslut som bidragit till situationen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO står bakom regeringens förslag om att ändra skattereglerna för fåmansbolag. Men Karl-Petter Thorwaldsson vill gå längre.

– Vi vill sätta in skattefrågan i ett större sammanhang och vi tror att vi måste göra en skatte­växling om det ska ha stor effekt. Om vi höjer skatterna på kapital och sänker den på lägre in­komster skulle det dra ihop samhället jättefint.

LO har föreslagit en rejäl skatteöversyn och vill återinföra förmögenhetsskatten.

Tror inte på förmögenhetsskatt

Magdalena Andersson öppnar för en större omläggning av skatte­systemet men är skeptisk till förmögenhetsskatt. 

– Det var inte okomplicerat när vi hade förmögenhetsskatten. Många hade pengar i bolag och då var skatteverket tvunget att gå in och försöka bedöma om man sparade till en investering eller gömde undan en förmögenhet. Det där var väldigt kritiserat när vi hade det. Samtidigt vet vi att kapital är lättflyktigt och vi skulle driva kapital ur landet. 

Viker du dig inte då för deras hot att lämna landet?

– Det är en realitet. Det såg vi när skatten avskaffades och det kom tillbaka kapital till Sverige. 

Men finansministern är indragen i en infekterad strid om skatterna, med oppostionen. Regeringen har lagt ett förslag om en höjning av flygskatten, skärpningar av 3:12-reglerna för fåmansbolag och justeringen av brytpunkten som gör att fler får betala statlig skatt. De två senare skulle innebära skattehöjningar för dem med högst inkomster. Förslagen ligger nu hos lagrådet. Men om skattehöjningarna finns med i budgeten i september har oppositionen meddelat att den är beredd ”att agera i riksdagen för att stoppa dessa, till exempel i form av en misstroendeförklaring”.

– Vi talar om för regeringen att de måste tolereras av riksdagen. Misstroende är det vapen som riksdagen ytterst har, säger Ulf Kristersson, M:s ekonomisk–politiska talesperson till DN.

Alliansen måste i så fall ta stöd av SD, som hitills säger sig stå bakom manövern.

– Att vi skulle få igenom en förmögenhetsskatt genom riksdagen är i dag helt orealistiskt. Det finns ingen majoritet för det, säger Magdalena Andersson. 

Men finns det en politisk vilja hos dig?

– Om man gör en skatteöversyn kan man diskutera det. Det finns både för- och nackdelar. Principiellt tycker jag absolut att man kan argumentera för en förmögenhetsskatt.

Det är lite svårt att veta var du står, är det en bra eller dålig idé?

– Så är det ofta i livet. Det finns både för och nackdelar med en sådan skatt.

Skatte-paradiset Sverige
– övriga delar

Miljardär betalar lägre skatt än en kassörska på Willys

Sverige – skattesänkningarnas extremland

”Ju rikare desto enklare att smita från skatten”

Skatterådgivarens rekommendation till rika: Flytta hem till Sverige

Han blev rik på JB-konkursen – men undviker skatt

3:12-reglerna

Så kallas de regler som låter svenska småföretagare beskattas med en betydligt högre skattesats än stora företag. Syftet med reglerna är att förhindra att företagare tar ut pengar ur bolagen i form av aktieutdelning och därmed undslippa skatt. Men detta görs i stor utsträckning och enligt regeringen kommer deras förslag om skärpningar innebära att en störrre del beskattas som arbetsinkomster, till en högre skattesats.

Förmögenhetsskatten

Förmögenhetsskatten av­skaffades i januari 2007 av regeringen Reinfeldt. Skatten var vid avskaffandet 1,5 procent på det kapital som översteg 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner för gifta och sambor.