Hoppa till innehållet

ETC Umeå

"Rapporten kommer att drabba de sjukskrivna"

Lisbeth Forsberg från Solrosuppropet undrar var arbetsgivarnas ansvar för sjuktalen har tagit vägen. ”Det är de sjuka som får stå för att kostnaderna ska minska”, säger hon. 
Lisbeth Forsberg från Solrosuppropet undrar var arbetsgivarnas ansvar för sjuktalen har tagit vägen. ”Det är de sjuka som får stå för att kostnaderna ska minska”, säger hon.  Bild: Bild: Peter Ericsson

ETC Umeå

Enligt en ny rapport från Riksrevisionen tjänar sjukskrivna på att få sjukpenningen indragen, eftersom de snabbare kommer tillbaka till arbetslivet och får högre inkomst. Nu varnar både forskare och organisationen Solrosuppropet för att rapporten kommer att leda till ännu hårdare bedömningar av sjukpenningen.

Tänk dig följande – du har en bil som du råkar krocka med och därför lämnar in på reparation. Men efter en titt på bilen, så säger bilreparatören: ”Du har i och för sig rätt att få den lagad, men vi tycker att du är så pass tjock, att det vore bättre för dig om du cyklade”. Den liknelsen gör Ruth Mannelqvist, forskare på juridiska institutionen vid Umeå universitet, efter att ha läst slutsatserna i Riksrevisionens rapport Är sjukskrivning bra för hälsan? som kom strax före jul.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Umeå!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln