Inrikes.

2019-08-26 22:59
Puffetikett
Dagens ETC

Rapport: Polisen måste arbeta mer brottsförebyggande

När polisen nu får mer resurser måste en större del gå till förebyggande arbete. Det menar kriminolog Jerzy Sarnecki i en ny rapport, och han får medhåll av Polisförbundet.

”Det pratas raljant om att man dricker kaffe eller grillar korv med kidsen”, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Region Syd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att enbart fokusera på att beivra brott som redan är begångna kommer inte att få ner brottsligheten i samhället. Det är en slutsats i en ny rapport som kriminolog Jerzy Sarnecki skrivit på uppdrag av myndigheten ESO och som under måndagen lämnades över till regeringen.

I rapporten konstaterar han att Polisen lägger för lite energi på att förebygga brottsligheten.

– Man måste börja tänka i de här termerna inom Polisen. Att allt det som vi har förebyggt, slipper vi hantera efteråt, och dessutom slipper vi alla de skador som uppstår på samhället, sa han i en intervju med Sveriges radio.

10 000 nya poliser

Polisen kommer de närmaste åren få 10 000 nya anställda, varav en majoritet ska vara poliser. Sophia Willander ordförande för Polisförbundet Region Syd, efterlyser en analys av var de här anställda behövs bäst:

– Det har blivit en politisk huggsexa där man vill bjuda över varandra. Vi är oerhört tacksamma över de nya resurserna, men det får inte bli ett för stort fokus på bara kvantiteten, säger hon.

Sophia Willander menar att polisen under många år inte fokuserat på långsiktigt brottsförebyggande utan mest jobbat i korta projekt. Dessutom är det inbyggt i systemet för hur exempelvis lönesättning att det är uppklarade brott som främst mäts. Man ser inte det förebyggande som lika viktigt.

– Det pratas raljant att man dricker kaffe eller grillar korv med kidsen. Men det är naturligtvis en helt felaktig bild, säger hon.

Rapport

Förslag från rapporten ”Stöta på patrull”:

Fler analytiker anställda lokalt.

Mer fokus på utvärdering av insatserna.