Inrikes.

2017-11-29 11:00
Bild: Pontus Lundahl/TT

Räddningstjänsten går ihop mot sexism

Många branscher har vittnat om sexuella övergrepp och kränkningar sedan hashtagen metoo blev viral. Räddningstjänstens upprop är nu publicerat, under namnet #larmetgår.

”Beroende på vem som gjorde laguppdelningen på fysen kallades jag ibland helt enkel för ’Hålet’.” Det berättar en brandman i uppropet #larmetgår, som samlar kvinnor och andra utsatta i räddningstjänsten mot sexism.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Killen som gick och viftade på sin penis genom korridoren. Som hängde ut den lite varstans. Som hånskrattade mig i ansiktet när jag sa att jag inte ville se den mer. Styrkeledaren som inte sa åt honom att hålla gylfen stängd. Nu har båda klättrat i rang och killen med kuken har personalansvar. Jag har slutat”, skriver en annan brandman.

De som vittnar om trakasserier i uppropet är kvinnor, transpersoner och icke-binära. De vittnar anonymt eftersom de är i minoritet bland de som arbetar i räddningstjänsten – av all heltidsanställd operativ personal är bara fyra procent kvinnor. ”Vi är redan tillräckligt utpekade”, skriver de i ­uppropet.

”Oacceptabelt”

Både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och inrikesminister Morgan Johansson har reagerat på vittnesmålen i #larmetgår och de rapporterade händelserna i uppropet kallas ”oacceptabla” och ”hemska”.

Räddningstjänstens upprop är ett i en lång rad branschbaserade upprop mot sexism som växt ur rörelsen som föddes med hashtagen metoo. Tidigare upprop har bland annat kommit från så skilda håll som byggbranschen, skådespelare, journalister och skolelever.

Vad händer?

Tidningarna som avvecklas är: Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö och ETC Örebro.

Alla prenumeranter erbjuds att överföra sin prenumeration till Dagens ETC, ETC, ETC Göteborg eller Fria Tidningen. Du kan självfallet också begära att få återstående pengar tillbaka. Prenumeranter hittar mer information i denna veckas tidningar.

I och med att de berörda titlar redan denna vecka ställer om till digital utgivning, kan du då läsa den genom att logga in på sajt, alternativt få den skickad till din mejl (i så fall uppger du din mejladress till kundtjanst@etc.se).

Eftersom det är beslutat att flera titlar helt avvecklas från och med årsskiftet, förhandlar just nu företagsledningen och personalen, representerad av en fackklubb, om ett varsel. Ledningens ambition är att med höjd upplaga på de kvarvarande titlarna kunna minimera antalet uppsägningar. 

Att bygga den nya digitala plattformen inklusive ETC Play startar omgående. Vi crowdfundar till de satsningarna. Lånen är på två år och har tre procent i ränta. Målet är att nå fem miljoner kronor.