11 publicister om Åkessons hårda attack: ”Svaret är mer journalistik”
Bild: TT, Press, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
I ett tal på Youtube rasar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mot svenska medier, som han bland annat menar agerar som ”proxykrigare”. Detta efter att TV4:s Kalla fakta avslöjat att Sverigedemokraternas anställda driver anonyma trollkonton.
Vad innebär hans utspel för det journalistiska arbetet?
– Det är viktigt att inte gå i Trump-fällan, det vill säga att låta nyheten framstå som en beef mellan TV4 och SD och till slut har man glömt vad allt egentligen handlade om.
– Medierna måste hålla kvar fokus på huvudfrågan – att SD bedriver hemlig opinionsbildning och smutskastning i stor skala, och fortsätta ställa frågor om det. Jimmie Åkessons totalangrepp på TV4 och medier generellt är ett sätt att försöka blanda bort korten. Det får vi inte låta oss duperas av.
Vendela Engström, tf chefredaktör, Arbetaren
– Åkessons uttalande går helt i linje med partiets antidemokratiska agenda och är tyvärr inte förvånande. Uttalanden och misstänkliggöranden som dessa visar på vikten av oberoende journalistik i ett demokratiskt samhälle.
– Medier måste fortsätta granska Sverigedemokraterna, liksom alla andra riksdagspartier och makthavare, utan att backa en millimeter.
Jonas Kanje, chefredaktör Sydsvenskan
– Vi ska fortsätta göra vårt jobb. TV4 gör sitt jobb, de undersöker verkligheten med journalistiska metoder och levererar en stark publicering. Det är det vi ska ägna oss åt. Vår uppgift är inte i första hand att haka upp oss på att politiker tycker det ena eller det andra eller dras med i någon form av pajkastning. Vår uppgift är helt enkelt att göra journalistik och fortsätta granska makten.
– Journalistiken har en otrolig kraft och bör genomföras på ett proffsigt sätt, det jobbar vi på Sydsvenskan med varje dag. Denna situation visar bara hur viktig journalistiken är för demokratin. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har stor makt, då kommer vi naturligtvis att granska dem därefter.
Lotta Folcker, chefredaktör Aftonbladet
– Strategin att misstänkliggöra journalisters arbete är inte ny. Den har använts framgångsrikt utomlands och det finns lärdomar att dra från exempelvis USA, där Donald Trump målar ut medier som hans fiende och det är så klart en felaktig verklighetsbeskrivning.
– Vårt svar på detta måste vara mer journalistik. Vi ska nyhetsförmedla, avslöja missförhållanden, och granska makten. Det är viktigt för att vårt demokratiska samhälle ska fungera. Och vi ska fortsätta göra det transparent, korrekt och under ett tydligt ansvarigt utgivarskap. Det kan vi inte låta Jimmie Åkesson påverka, hur illa han än tycker om det.
Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC
– Det jag hör och ser är ett angrepp mot inte bara TV4 utan mot alla medier som granskar makten, inklusive den politiska makten. Jag känner mycket väl igen retoriken från när vi själva avslöjade trollfabriken för snart två år sedan. SD-politiker gick till rasande angrepp med diverse anklagelser och stämplar. Man går på avsändaren. Det vet vi. Men nu vrider man upp tonläget ytterligare, till en nivå som vi känner igen från auktoritära politiska ledare som Donald Trump och Viktor Orbán. För demokratin är det livsfarligt.
– Dagens ETC kommer att fortsätta granska makten. Det kommer – måste – alla seriösa medier att göra. Även om vi därmed får räkna med repressalier från Sverigedemokraterna och dess svans som nu enas runt konspirationstanken att journalister är proxykrigare för något slags vänsterliberal sammansvärjning. När ett parti så tydligt vänder demokratiska spelregler ryggen kan inte medierna börja ägna sig åt ängslig självcensur.
Axel Björklund, ansvarig utgivare Uppdrag granskning
– Det är i sig inte ovanligt att en granskad part inte uppskattar en granskning eller delar de slutsatser som det journalistiska arbetet lett till. Det har vi på Uppdrag granskning erfarit många gånger förut och det säger ingenting om granskningens kvalitet. Men det vi nu ser från Sverigedemokraternas sida är en helt ny konfliktnivå, där man försöker blanda bort korten. Det är oerhört anmärkningsvärt och beklagligt att vi närmar oss en mer polariserande diskussion om medierna.
– Det viktiga som publicist är stå på sig och stå bakom den granskning som man har gjort. Vi är inte avhängiga olika politikers gillande, vår uppdragsgivare är allmänheten. Man ska alltid lyssna på kritik men samtidigt ska man inte låta sig skrämmas av ett högt tonläge. I det här fallet framförs rena felaktigheter från den granskade sidan, det ska man stå pall och inte vika sig för. Kalla faktas granskning utgår från ett rum som vi inte ska ha tillgång till, en interiör som är väldigt intressant. Att wallraffa är alltid en svår avvägning men går att motivera för att få fram saker som man inte kommer åt på annat sätt.
Lisa Irenius, publisher Svenska Dagbladet
– Det är generellt svårt att bemöta den typ av konspiratoriska anklagelser och misstänkliggöranden som Jimmie Åkesson ger uttryck för i sitt tal. För publicister tror jag att det är viktigt att inte dras med i en vi-och-dom-retorik och allmänt höjt tonläge, utan att fokusera på sakfrågorna. Jag tycker att det är bra att TV4 har varit transparenta med sina arbetssätt och redan från början berättat om varför man har gjort granskningen. Sedan får tittare ta del av programmet och bilda sig en egen uppfattning.
– Journalistiken har också ett viktigt uppdrag i att bevaka hur avslöjandet såväl som efterspelet påverkar regeringssamarbetet och i förlängningen demokratin. Det är en speciell situation där olika företrädare för regeringspartierna uppenbarligen har mycket skilda uppfattningar om vilka spelregler som ska gälla för politisk debatt och opinionsbildning.
Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter
– Jag tror det grundläggande förhållningssättet är att hålla den journalistiska kursen, varken mer eller mindre. Öppenhet kring arbetet, fortsatt oberoende rapportering oavsett om olika politiska aktörer larmar eller söker konfrontation. Man ska inte låta sig provoceras av sådant utan hålla fast vid professionaliteten.
Sanna Rayman, chefredaktör Altinget
– Vi följer detta precis som vi följer alla politiska skeenden. Detta är förstås ett intressant stresstest av Tidösamarbetet att hålla ögonen på, och vi bevakar frågan i den meningen. Altinget har däremot ingen kommentar till Åkessons uttalanden om medier och dessa uttalanden förändrar heller inte Altingets sätt att jobba.
– Kalla fakta har gjort en riktigt spännande, bra och intressant granskning. Tyvärr använder företrädaren för ett av vårt lands största partier den som ett slagträ istället för självrannsakan inför vad som de facto kommer fram i granskningen. Det är allvarligt att en maktspelare som Jimmie Åkesson försöker misstänkliggöra och kleta ner oberoende journalistik i någon slags double down-taktik och lika tragiskt är det att se så många anhängare på nätet anamma samma narrativ istället för att reflektera över vad som kommit fram i granskningen.
– För oss innebär inte det här någon förändring i vår bevakning av SD, vi kommer att fortsätta att rapportera objektivt om dem på samma sätt som vi gör med övriga riksdagspartier. I sådana här tider blir just den neutrala och objektiva journalistiken än viktigare.
Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare Kalla fakta
– Jag häpnar över Åkessons uttalande. Medier är satta att granska makten och informera allmänheten. När en företrädare för ett av Sveriges största partier försöker förstöra förtroendet för journalistiken genom att påstå att medier sprider desinformation och agerar som proxykrigare, då är det i slutändan en fara för demokratin.
– Det vi ska göra är att agera precis som vi har gjort tidigare; vara noggranna i vår faktakoll och inte låta oss hindras i vårt journalistiska arbete. Vi vet alla att det är en lögn som Åkesson sprider, vårt motdrag är att fortsätta vara den fria, oberoende media som vi är idag.