Inrikes.

2021-02-08 19:20
Enligt johan Waara har de personer som är flexibla i sitt tankemönster  enklare att anpassa sig efter de nya omständigheterna.  Bild: Privat
Enligt johan Waara har de personer som är flexibla i sitt tankemönster enklare att anpassa sig efter de nya omständigheterna.
Puffetikett
Dagens ETC

Psykologen: Därför klarar vissa pandemin bättre

Att vissa trivs i pandemin medan andra deppar ihop totalt handlar dels om yttre omständigheter och dels om tankemönster.

– De som mår bäst tänker flexibelt. ”Nej nu blev det ingen 50-årsfest men vi hade en mysig kväll med familjen i stället”, säger psykologen Johan Waara.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att du har bra boende, partner och fast jobb spelar så klart stor roll för ditt mående under pandemin, säger Johan Waara. De yttre förutsättningarna är viktiga.

– Om du sitter hemma på grund av varsel eller om din verksamhet gått i konkurs då är det kanske nära till flaskan, ältande, sorg och ilska, säger han.

Han menar att möjlighet att arbeta hemma, att ha bra bredband och sådan praktiska förutsättningar lägger grunden till ett bra mående under pandemin. Men han säger också att situationen nu kräver lite kreativitet och en förmåga att hitta på lösningar.

Johan Waara pratar om flexibla och rigida tankemönster. De som är flexibla i sitt tankemönster har lättare att anpassa sitt liv efter de nya omständigheterna.

– De resonerar att jag ligger efter med HBO och Netflix, jag kollar i kapp serier med min partner. Vi har det mysigt och stressar inte över det vi missar.

Snabba svar och lösningar

De som däremot är mer rigida i sitt tankemönster och inte kan ställa om får det svårare.

– När vi tittar på gruppen som känner ilska och frustration handlar det om att de blir förtvivlade när deras planer går i stöpet. När de inte får fira sonens studentskiva eller 50-årsfesten. De vill ha snabba svar och lösningar. Och en del av dem hackar på politiker och Folkhälsomyndigheten och menar att det här är deras fel.

Johan Waara berättar att gruppen högpresterande faktiskt kan må bra under pandemin.

– För de som ofta tar på sig olika uppdrag och sysslor blir det en avlastning under pandemin. I stället för att behöva fundera på det tal de ska hålla i helgen, kan de gå runt i mjukisbyxor och sjunka ner i soffan och ha det skönt när fredagen kommer.

Relaterade artiklar