Inrikes.

2016-07-28 16:39
På torsdagen upplät en arrangör sin seminarietid på Kulturhusets tak till en manifestation mot händelserna dagen innan. Omkring 100 personer deltog.
På torsdagen upplät en arrangör sin seminarietid på Kulturhusets tak till en manifestation mot händelserna dagen innan. Omkring 100 personer deltog.

Protester mot Avpixlat-anknutna på Pride House

Flera besökare på Pride i Stockholm reagerade under gårdagen på att en grupp som identifierades som högerradikala samlats i Pride House i Kulturhuset. Efter protester mot gruppens närvaro utbröt tumult och ingripande av vakter mot dem som protesterade.

Ett femtontal personer som identifierades som deltagare i det så kallade ”Järva Pride”, en demonstration arrangerad av hatsajten Avpixlats reportrar, uppehöll sig på Pride House i Kulturhusets lokaler under onsdagen. Andra besökare kände igen dem, och en av dem ställde sig bakom Avpixlatmedarbetaren med ett plakat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Då kom väktare och började släpa ut personen med plakatet, säger Vierge Hård.

Andra besökare försökte hjälpa personen som var på väg att avhysas, varpå den hamnade på marken och fick en panikattack.

Avhysta resten av dagen

Situationen kunde lugnas först när en av Kulturhusets chefer bjöd med personen med plakatet, några av dem som backade upp den och Vierge Hård till personalens fikarum.

– Vi fick prata med en säkerhetschef på Kulturhuset och folk fick sitta och lugna ner sig lite. Men sedan blev alla avhysta resten av dagen och fick lämna huset bakvägen.

Vierge Hård är besviken på att väktarna gick så hårt fram direkt, utan att försöka lugna situationen.

– De hade sett redan innan att det var en ”spänd stämning”. Ändå försökte de inte prata med folk.

– Många HBTQ-personer har traumatiska erfarenheter av våld, man kan inte räkna med att de inte ska försvara sig.

”Uppriktigt ledsna”

Under tumultet försökte personer i Järva Pride-gruppen filma och livestreama, men hindrades av chefen på Kulturhuset som sedan tog med sig Vierge Hård och de andra. Senare under dagen avhystes reportern från Avpixlat för att han trotsat förbudet att filma.

RFSL:s verksamhetschef Pär Viktorsson Harrby avböjer att kommentera händelsen för Dagens ETC, och hänvisar till arrangören Stockholm Pride.

Stockholm Prides pressekreterare Peter Karlström avböjer även han att kommentera händelsen för Dagens ETC.

– I dagsläget vet vi inte så mycket. Jag hänvisar till uttalandet på vår Facebooksida.

I det uttalandet står bland annat att Stockholm Pride förstår att ”det nu finns en otrygghet och oro kring Kulturhuset som tryggt rum. Vi är uppriktigt ledsna över situationen som uppstått och flera saker borde ha hanterats bättre.”

På torsdagen upplät en arrangör sin seminarietid på Kulturhusets tak till en manifestation mot händelserna dagen innan. Omkring 100 personer deltog, enligt Vierge Hård.

Protestaktionen skriver i ett uttalande på Facebook: 

”Vi kräver att Stockholm Pride tar detta på fullaste allvar och ställer in Pride Houses kvarvarande aktiviteter om de inte kan garantera att inga fler rasister kan komma in samt att den vakt som agerade hotfullt inte kommer tillbaka.”