Inrikes.

2020-05-11 11:30
Christina Tallberg, ordförande PRO / Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten. Bild: Allis Nettréus/SvD/TT / Fredrik Sandberg/TT
Christina Tallberg, ordförande PRO / Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.
Puffetikett
Dagens ETC

PRO ser fram emot lättnader: ”Positivt att få träffa nära och kära”

Till sommaren hoppas myndigheterna kunna lätta något på restriktionerna för vissa äldre. Ett besked som välkomnas av Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Det är ju den dagen vi ser fram emot, säger ordföranden Christina Tallberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan i mitten av mars är Folkhälsomyndighetens råd till alla som är över 70 år att begränsa sina sociala kontakter så mycket det går.

Vid myndighetens presskonferens i torsdags meddelade Anders Tegnell att han ansåg det vara okej att träffa sina barnbarn, om mötena sker utomhus, med ordentliga avstånd.

Och i söndagens ”Agenda” i SVT sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att myndigheten jobbar för att identifiera grupper som löper mindre risk, och lätta på restriktionerna för dem. Förhoppningen är att det kan ske till sommaren.

– Vi hoppas kunna säga någonting, framför allt om de yngre äldre, friska 70-åringar, sa han.

Inväntar besked

Christina Tallberg, ordförande i PRO, pensionärernas riksorganisation säger att det är positivt om restriktionerna kan komma att lättas upp framöver.

– Det är positivt för alla att kunna träffas, framförallt att få träffa nära och kära. Det är ju den dagen vi ser fram emot, men vi får avvakta och se när det blir, säger hon.

Samtidigt betonar hon att PRO:s utgångspunkt är att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följas, och i nuläget är det att begränsa sina sociala kontakter så mycket som möjligt som gäller.

– Det är klart att det inte är bra för någon att vara begränsad i sin rörlighet så pass länge. Men vi måste vänta till det kommer ett besked om att vi kan röra oss mera fritt, säger hon.

Hon säger också att det kan vara komplicerat att ha olika rekommendationer för olika åldersgrupper.

– Man kan vara 65 år och ha underliggande sjukdomar, och man kan vara över 80 år och vara hur pigg som helst. Därför är det svårt att sätta åldersgränser. På det viset är 70 plus bra, det är lätt att förhålla sig till, säger hon.