Inrikes.

2017-11-23 18:45
Bild: Maja Suslin/TT / Skärmdump / Montage

Präster i Svenska kyrkan jämförde #metoo med judeförföljelse

”#metoo har startat ett drev där oskyldiga hängs ut och skuldbeläggs", hävdade prästerna.

Det var i början av november som Julia Bjerlus och Thomas Loréhn, präst och prästkandidat i Strängnäs stift skrev en debattartikel i Svenska kyrkans tidning.

”#metoo har startat ett drev där oskyldiga hängs ut och skuldbeläggs. Nu finns en grupp i samhället som det är tillåtet att kasta alla möjliga anklagelser på. (…) Män som grupp pekas ut och samtalet förs nu i ett högt tonläge på ledarsidor och i sociala medier.”, skriver de.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Skribenterna jämför också utpekandena av män med judeförföljelsen:

”Vi vill påminna om en annan grupp som under lång tid också betraktats som stark och mäktig. (…) En vanlig antisemitisk tanke är att judar använder sin påstådda makt för att få bort ickejudar och ta över område efter område, ja, till sist hela världen. (…) De påstås behärska politik, ekonomi, medier och kultur.

”Djupt osmaklig jämförelse”

Nu slår flera personer inom Svenska kyrkan tillbaka. I veckan gick Kristna Studentrörelsen i Sverige ut och kritiserade utspelet. De kallar jämförelsen med judeförföljelsen för djupt osmaklig och felaktig:

”Patriarkala strukturer är till att börja med ingen konspirationsteori som används för att förtrycka män. Det är en verklighet som har styrt de flesta av världens samhällen under hundratals år, med förtryck och övergrepp mot kvinnor som ofrånkomlig följd. Att kritisera denna struktur är inte, till skillnad från antisemitism, att gå på en minoritet.”

Hans Bergström, ledamot i kyrkofullmäktige i Kafjärdens församling, håller med. Även han har kritiserat utspelet.

– Metoo har inte ett dugg med judeförföljelsen att göra. Det är en dålig jämförelse, säger han.

– De påstår att det pågår ett drev mot män. Det tycker inte jag utan det är en varböld som har brustit, med många års försummelser och strukturer som måste bekämpas med all kraft. Jag tycker at vi män har ett ansvar, även jag när det gäller hur jag har betett mig inte minst när jag gick i skolan, säger han.

Representanterna för Kristina Studentrörelsen skriver att landets biskopar tvärtom bör leda kampen mot patriarkala strukturer och förtryck. Det håller Hans Bergström med om.

– Metoo är jätteviktigt för Svenska kyrkan för vi har rätt mycket att göra upp med. Vi måste tvätta vår egen smutsiga byk, säger han.