Inrikes.

2021-02-23 13:00
Bild: Gorm Kallestad/NTB / Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Poliser utreds efter Instagram-inlägg: ”Enormt utlämnande”

Flera poliser har anmälts för att ha brutit mot tystnadsplikten i inlägg som gjorts på Instagram. En förundersökning kring detta pågår nu vid avdelningen för särskilda utredningar, rapporterar Sveriges Radio.

”Enormt utlämnande” och ”Jag mår mycket dåligt av det”, skriver en kvinna som JO-anmälde polisernas Instagramkonto redan i somras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Flera poliser i Stockholm har anmälts för brott mot tystnadsplikten efter inlägg som gjorts på Instagramkontot ”Polisen handräckningen City”. Anmälningen kommer inifrån polismyndigheten, som också valt att stänga ned Instagramkontot, eftersom man kunnat konstatera att det har publicerats flera olämpliga inlägg.

Redan i somras ska dock en kvinna ha JO-anmält Instagramkontot efter att en bild inifrån hennes lägenhet, med detaljerad information om hennes ärende hos polisen, lagts ut. I sin anmälan mot polisen skriver hon bland annat: ”Att se detta inlägg som publicerats av polisen känns enormt utlämnande, kränkande, och jag mår mycket dåligt av det. Vem som helst som varit i min lägenhet, skulle kunna känna igen att det är min lägenhet”.

”Otroligt integritetskränkande”

Advokaten Emma Persson har tagit del av kvinnans JO-anmälan. Till Sveriges Radio säger hon:

– Det är precis det här som jag har varit orolig för, att man ska kunna identifiera sin egen situation, och det är så otroligt integritetskränkande att de personerna som ska hjälpa en då, när man är som mest utsatt, använder kanske den värsta situationen i ens liv för att få likes på Instagram.

Ett beteende hon menar kan få allvarliga konsekvenser för polismyndighetens förtroende hos allmänheten.

– Det här är så dåligt, och det gör ju också att allmänhetens förtroende för myndigheten minskar, när man inte beter sig professionellt och när man använder allmänheten som statister i sina sociala medier, säger Emma Persson.

”Måste skärpa sig”

Dagens ETC har tidigare skrivit om hur enskilda poliser agerar som influensers och ingår reklamsamarbeten med företag, om effektsökande och integritetskränkande foton på misstänkta, omhändertagna, psykiskt sjuka, utsatta och medvetslösa, som läggs ut i polisernas egna sociala medie-kanaler. Redan då sa advokat Emma Persson att poliserna måste skärpa sig och hålla sig inom lagens ramar.

– Varför det inte händer något trots upprepad kritik under flera år vet jag inte. Det är anmärkningsvärt och polisen behöver snarast styra upp sitt agerande i sociala medier, så att de följer gällande lagstiftning samt sina egna riktlinjer, sa hon då till Dagens ETC.