Inrikes.

2017-09-12 16:00
Bild: Polisen / Janerik Henriksson/TT

Polisens råd till nazisterna: Så undviker ni att begå hets mot folkgrupp

Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst, menar att råden är en del av myndighetens konfliktreducerande arbete.

Den 30 september ska den våldsamma nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrera i Göteborg. Ett faktum som fått hård kritik bland annat för att färdvägen går i närheten av stadens synagoga.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nu har polisen gått ut med en "guide" till nazisterna. I denna redogör man bland annat för hur de ska undvika att begå hets mot folkgrupp.

"Uppträd inte i uniformerad klädsel som vid en samlad bedömning skulle kunna kopplas till former och utseende i nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 1940-talen", står bland annat i infobladet.

Del av ett "konfliktreducerande arbete"

Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst, menar att detta är en del av myndighetens konfliktreducerande arbete.

– Detta ingår i särskild polistaktik, där en av punkterna är just kommunikation. Vi har bedömt att det finns all anledning i världen att rita upp en spelplan, så att alla inblandade vet vad man har att rätta sig efter. 

Infobladet innehåller även uppmaningar till personer som planerar att demonstrera mot nazisterna:

"Ta aktivt avstånd från våldsamma motdemonstranter t.ex. genom att be dem ta av sig sin maskering eller att lägga ifrån sig stenar och askor."

– Vi vill klargöra vad som är brott och inte, och se till att ingen svävar i okunskap kring det, säger Tommy Nyman.

Det är ju en öppet nazistisk organisation som demonstrerar. Blir det inte lite konstigt att göra en sådan här guide då?

– En av våra uppgifter är att kommunicera vad som är rätt och vad som är fel. Och i detta fall tycker vi att det här är ett bra tillvägagångssätt för att förmedla det, säger Tommy Nyman.