Inrikes.

2017-12-05 09:43
Antalet våldsbrott bland kriminella grupper har ökat det senaste året. Bild: TT
Antalet våldsbrott bland kriminella grupper har ökat det senaste året.

Polisens pågående insatser mot dödsskjutningarna

I Sveriges tre största städer har våldet i perioder lamslagit hela områden och förorter. Miljontals kronor har satsats från polisens sida för att stoppa det eskalerande gängkriminella våldet, med blandat resultat.

I Malmö har flera polisiära operationer pågått de senaste åren. ”Operation Alfred” syftade till att stoppa en mordvåg där åtta personer mördades under 2011–2012.

Under ”Operation Olivia” punktmarkerade polisen ett 50-tal kriminella och inriktade sig på vapen och narkotika. Förra året startade ”Operation Malmö” för att kartlägga 25 ouppklarade skjutningar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det var viktigt för hela landet att vi fick grepp om situationen och jag tycker absolut inte att man ska se det här som ett projekt, sa länspolismästare Eva Årestad Radner till Sveriges radio 2013.

”Förfärlig situation”

Efter operationerna har dock våldet på nytt eskalerat. Den 30 september rapporterade Skånska Dagbladet att det då hade inträffat över 100 skjutningar i staden. Sex personer hade då mördats och 35 skottskadats.

I Stockholm har polisen en pågående ”särskild händelse” som innebär att man får extra resurser, men trots det fortsätter våldet. Tolv människor har skjutits ihjäl.

– Vi har en förfärlig situation just nu i Stockholm. Vi utreder 110 mord och mordförsök, det slukar oerhörda resurser, säger Jan Evensson, chef för regionpolisens kansli, till Sveriges radio.

Framgång i Göteborg

Hos polisen i Göteborg är det dock gladare miner. En rapport som Göteborgs stad publicerade den 23 november visar att antalet skjutningar har gått ner med 50 procent jämfört med förra året. Även i Göteborg har man haft flera riktade insatser, både från kommunalt och polisiärt håll.

– Vi hoppas och tror att de förebyggande insatser som vi har arbetat med under flera år börjar bära frukt. Det är lite för tidigt att säga att det beror på insatserna men det pågår ett aktivt och kontinuerligt arbete runtom i våra stadsdelar, säger Rickard Silva, kriminolog på Göteborgs stad, till tidningen NSD.