Hoppa till innehållet

Inrikes

Polisens nya DNA-sökningar ger redan resultat

Sedan den 1 januari i år har polisen möjlighet att göra utvidgade DNA-sökningar. Det ökar förhoppningen att lösa dubbelmordet i Linköping 2004.
Sedan den 1 januari i år har polisen möjlighet att göra utvidgade DNA-sökningar. Det ökar förhoppningen att lösa dubbelmordet i Linköping 2004. Bild: Bild: Lasse Hejdenberg/TT

Dagens ETC.

En misstänkt barnvåldtäktsman har kunnat gripas och ett av Sveriges största mordmysterier närmar sig sin lösning efter att polisen, sedan den 1 januari i år, har möjlighet att göra en så kallad ”familjesökning” i sina DNA-register. – Det här öppnar helt nya möjligheter för oss, säger kommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen vid utredningsenheten i polisregion Syd.

Polisen har fått ett nytt verktyg i sin jakt på mördare och våldtäktsmän och det har redan gett resultat. I helgen greps en 58-årig man misstänkt för en våldtäkt som ägde rum i Billdal för 24 år sedan efter att Nationellt forensiskt centrum (NFC) fått en DNA-träff på en av hans släktingar och på så sätt kunnat leta sig fram till 58-åringen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser