Inrikes.

2014-06-04 11:27
Avspärrningar utanför ett hus i Alafors norr om Göteborg där en 41-årig man sköts till döds av polisen natten mellan måndag och tisdag. De senaste 17 månaderna har sju personer skjutits ihjäl av polisen. Bild: Adam Ihse/TT
Avspärrningar utanför ett hus i Alafors norr om Göteborg där en 41-årig man sköts till döds av polisen natten mellan måndag och tisdag. De senaste 17 månaderna har sju personer skjutits ihjäl av polisen.

Polisens helomvändning: Dödsskotten ska utredas

Rikspolisstyrelsen har tidigare kallat de många dödsskjutningarna för en slump, men nu gör myndigheten en helomvändning efter att ännu en person skjutits till döds av svensk polis. Under hösten ska en större utredning påbörjas och lärdomar ska dras från både Finland och Norge.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den svenska polisens vapen­användning blir allt mer ifrågasatt efter att sju personer mist livet av polisens kulor under de senaste 17 månaderna. Nu vänder även rikspolisstyrelsen som tidigare kallat den senaste tidens många dödsskjutningar för en slump. Sektionschef Per Engström säger att en större studie ska genomföras, som granskar både polisens agerande och eventuella förändringar i det svenska samhället.

– Vi kan inte sitta still och titta på längre, vi måste göra någonting aktivt. Sedan får utredningen avgöra om detta är en slump eller inte, säger han.

Per Engström ser flera potentiella förklaringar till ökningen.

– Kanske handlar det om att vi är fler poliser idag och snabbare kan vara på plats och därmed hamnar i fler duell-liknande situationer. Kanske handlar det om hur samhället hanterar psykiskt sjuka, säger han.

”Har mycket att lära”

Studien ska även dra lärdomar från Norge och Finland, där långt färre faller offer för polisens kulor. Dagens ETC har tidigare berättat att svensk polis skjuter flest i Norden. I Norge är polisen obeväpnad och det är åtta år sedan en polis sköt ihjäl en människa. I Finland är polisen beväpnad men ligger ändå i nivå med Norge och har endast haft fyra dödskjutningar under de senaste 25 åren.

Polisforskaren Johannes Knutsson har vid två tillfällen jämfört läget i de nordiska länderna, och enligt honom finns mycket att lära. I Norge retirerar polisen i större utsträckning eftersom de är obeväpnade och hamnar därmed i färre farliga situationer. I Finland skjuter poliserna i ett tidigare skede och då i benet eftersom regelverket är tydligare för hur och när de får använda sina vapen, menar han.

– Den svenska skjutkungörelsen för laga befogenhet är så illa konstruerad att en mänsklig hjärna knappt kan reda ut vilka förutsättningarna är. Poliserna blir osäkra hur de ska göra och situationen kan accelerera så att poliserna till slut skjuter i nödvärn och då skjuter man okontrollerat för att rädda sitt eget liv, har Johannes Knutsson tidigare sagt i Dagens ETC.

”Vi skjuter i nödvärn”

Per Engström vid rikspolisstyrelsen håller med om att den svenska skjutkungörelsen är svår att förstå.

– Vi kan hålla med om att den inte är kristallklar och att den svenska polisen sällan använder det instrumentet. Vi skjuter i nödvärn och det finns de som tycker att vi skjuter för lite och för sent.

Borde skjutkungörelsen ändras?

– Vi får först titta brett på detta och se om det till exempel finns skillnader i hur psykiskt sjuka behandlas i Finland och här. Jag vill också avvakta och se vilket utfall den nya svenska utbildningen i konflikthantering som precis påbörjats kommer att ge.

Kan svensk polis lära något från den norska taktiken att retirera?

– Det finns för- och nack­delar med allt. Det finns ju också en risk att personen som utför brott, som till exempel huggit ner någon, fortsätter och attackerar fler om polisen inte kan agera. Sedan Utöya finns det en diskussion om att beväpna polisen i Norge.

Sju döda på 17 månader

Januari 2013

• En rånare i Södertälje sköts i huvudet av polis sedan han riktat vad som såg ut som ett automatvapen mot polisen. Mannen avled senare på sjukhus. Vapnet visar sig vara en attrapp, men åklagarens utredning visar att polisen inte gjort fel.

Maj 2013

• En 69-årig man i Husby sköts av polis sedan han hotat en man och viftat med en kniv från sin lägenhet. Piketpolis gick in i lägenheten och använde pepparspray, och distraktionsgranater och sköt ett skott mot golvet. 69-åringen fortsatte mot poliserna och sköts då mannen i huvudet från några meters håll. Åtalet mot polisen lades ner då det dödande skottet ansågs ha avlossats i nödvärn.

Juli 2013

• En psykiskt sjuk 24-årig i Varberg dödade en äldre kvinna med kniv och skadade två. När polisen hittade mannen vägrade han att släppa kniven och avancerade mot polismännen. En polis sköt flera skott, det fjärde skottet fällde mannen till marken. Han avled senare på sjukhus. En polisman har åtalats och rättegång väntar.

November 2013

• Polis sköt mot en man vid en flyktingförläggning i Hagfors som uppträtt aggressivt och slagit en annan man i huvudet. Mannen gick mot poliserna med höjd kniv och två skott avlossades vilket ledde till mannens död. Polisen anses ha agerat i nödvärn och utredningen har lagts ned.

Mars 2014

• En 65-årig man i Partille sköts till döds av polis. Mannen hade hotat personal i en butik och när polisen senare åkte till hans hemadress stod han på balkongen med kniv och spjut. En kvinna och ett barn fanns i lägenheten och när polisen gick in attackerades de av mannen och skott avlossades mot mannen som senare avled på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

April 2014

• En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen försökte gripa honom ska han ha närmat sig med knivar och inte stannat trots varningsskott. Mannen sköts med flera skott och dog direkt på platsen.

Juni 2014

• En 41-åring avlider efter att ha skjutits av polisen under ett ingripande i Alafors.