Inrikes.

2020-05-26 10:09
  • ”Fokus ligger på att lagföra människohandlarna. Det gör att vi ibland måste spana på       en adress i flera veckor innan vi kan göra ett ingripande, trots att vi vet att det pågår sexhandel där”, säger Stefan Adamsson, kriminalinspektör. Bild: Polisen
    ”Fokus ligger på att lagföra människohandlarna. Det gör att vi ibland måste spana på en adress i flera veckor innan vi kan göra ett ingripande, trots att vi vet att det pågår sexhandel där”, säger Stefan Adamsson, kriminalinspektör.
  • Bild från en polisinsats i Göteborg 2018. Kvinnor från Rumänien hade förts till Sverige för att jobba som prostituerade i olika lägenhetsbordeller.  Bild: Polisen
    Bild från en polisinsats i Göteborg 2018. Kvinnor från Rumänien hade förts till Sverige för att jobba som prostituerade i olika lägenhetsbordeller.
Puffetikett
Dagens ETC

Polisen: ”Tjejerna ses som varor och då är det lättast att sälja dem på nätet”

Kvinnorna är en vara som ska säljas, internet marknadsplatsen. Stefan Adamsson har arbetat med människohandel i 14 år – och menar att flytten från gatan till nätet har gjort det både lättare och svårare för polisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Rosenlund i Göteborg, Malmskillnadsgatan i Stockholm. Förr var det dit polisen begav sig för att spana på sexköpare. Så är det inte längre. I åtminstone tio år har en absolut majoritet av all handel skett via nätet, säger Stefan Adamsson, kriminalinspektör som i 14 år arbetat med människohandel, och som fram till för ett år sedan var en del av människohandelsgruppen i Region Väst.

– Annonserna finns överallt, på eskortsajter, på dejtingsajter. Tjejerna ses som varor och då är det lättast att sälja dem på nätet. Därför är det där vi måste vara. Ibland handlar det om enskilda tjejer som säljer sex, men oftare än man kanske tror handlar det om människohandel, säger Stefan Adamsson.

Fokus på hallickar

Att spåra dem som säljer är oftast ganska lätt. Polisen tar kontakt med en tjej och får sedan en adress. Därefter kan spaningsarbetet börja. Syftet är inte att komma åt säljare, och inte alltid köparna heller, utan framför allt dem som ligger bakom. Hallickarna.

– Det klart att vi även lagför dem som köper, men fokus ligger på att lagföra människohandlarna. Det gör att vi ibland måste spana på en adress i flera veckor innan vi kan göra ett ingripande, trots att vi vet att det pågår sexhandel där.

När Stefan Adamsson började arbeta mot människohandel var det det allra jobbigaste – att de inte bara kunde gå in och avbryta direkt.

– Det var särskilt tufft i början rent emotionellt, att inte gå in när vi visste att det fanns unga tjejer där som utnyttjades.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Server utomlands

Nätet har gjort att det är lätt att få veta var sexhandeln pågår, men har också inneburit att det ibland är svårt att hitta personerna bakom.

– Även om vi utgår från annonserna och spårar bakåt genom ip-adresser till exempel, händer det att vi kommer till en server i ett annat land som kanske har en annan lagstiftning. Då är det svårare att få någon fälld.

”Inte mycket över”

De flesta av dem Stefan Adamsson har mött är unga kvinnor från fattiga östeuropeiska länder. Rumänien, Bulgarien, men också från Ryssland och Balkanländerna. I Göteborg fanns det en period också många kvinnor från Nigeria. Tuffa förhållanden i hemlandet har de gemensamt, och även att de är relativt unga. Liksom att de inte varit förberedda på vad som väntat dem i Sverige.

– Min erfarenhet är att de flesta har vetat på förhand att de ska sälja sex, men de har kanske gått med på en deal där de ska få en viss procent av det sexköparen betalar. Sedan visar de sig att de måste stå för alla kostnader, som hyra, mat, inköp av kondomer. Då blir det inte så mycket över. Dessutom kan de sällan bestämma hur många de ska sälja till eller till vilka. Det händer att en tjej kan ha åtta kunder under en och samma natt.

Prioriteras bort

Köparen kan vara vem som helst. Stefan Adamsson har mött män ur alla samhällsklasser, i åldrar från 16 till 80.

– Det går verkligen inte att säga att det är en viss typ av män som köper sex, för så är det inte.

De senaste fem åren har mellan 520 och 850 personer anmälts för köp av sexuell tjänst, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Samtidigt har det gjorts mellan 80 och 180 anmälningar om koppleri. Stefan Adamsson menar att antalet hade kunnat varit betydligt högre – både när det gäller koppleri och sexköp.

– Det finns väldigt mycket mer att göra, tyvärr.

Han tror dock inte att kriminalisering av dem som säljer sex hade förändrat något. Istället handlar det om vilka brott som prioriteras.

– Här i Väst jobbade vi väldigt fokuserat under ett par år mot människohandel, och det gav tydlig effekt och väldigt mycket kunskap. Det jobbet pågår fortfarande, men inte på samma sätt. Konkurrensen från annan grov organiserad brottslighet har blivit större.

Läs vidare på nästa sida: ”Annonserna blir fler – men också grövre”