Inrikes.

2014-11-17 16:48
  • Lägret ligger mitt emellan sjukhusområdet och köpcentret Mobilia i Malmö. Dag Ankersen
    Lägret ligger mitt emellan sjukhusområdet och köpcentret Mobilia i Malmö.
  • Totalt bor nio personer i lägret. Dag Ankersen
    Totalt bor nio personer i lägret.

Polisen: "Tältlägerbranden kan vara hatbrott"

Det tog Malmöpolisen bara ett par timmar att lägga ned utredningen om branden i ett romskt tältläger förra veckan.
   Efter medieuppgifter väljer nu hatbrottsutredaren Thomas Bull att återuppta förundersökningen.
   – Jag vill undersöka hatbrottsmotiv, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan brann det i ett romskt tältläger vid Mobilias köpcentrum i Malmö. Som Dagens ETC kunde berätta misstänkte polisen direkt att den var anlagd men la ändå ned utredningen efter bara några timmar. "Inget att gå på” motiverade informatör Linda Pleym beslutet.

Nu har Malmöpolisens hatbrottsutredare Thomas Bull beslutat att öppna utredningen igen.

– Jag har återupptagit den av det enkla skälet att jag vill undersöka om det finns hatbrottsmotiv. Jag att det förekommit liknande bränder på andra ställen, framför allt i Stockholm i läger med EU-migranter. Även om inte undersökningarna här i Malmö pekade direkt på hatbrott ville jag gärna gå in och lyfta på alla stenar så att jag eventuellt kan utesluta det, säger Thomas Bull.

Medieuppgifter bakom beslutet

Det var uppgifter om att det fanns fler målsäganden och eventuella vittnen som ledde till beslutet att återuppta undersökningen. Informationen fick polisen via medierna. Dagens ETC var bland de som besökte tältlägret efter branden och intervjuade boende där.

– Vad jag förstod när jag läste tidningarna fanns det fler målsägande och då finns det såklart de som polisen inte pratat med, säger Thomas Bull.

I nuläget finns dock inga misstänkte och Thomas Bull vill heller inte berätta om polisen pratat med vittnen eller målsägande i lägret ännu. Han vill heller inte kommentera beslutet att lägga ned förundersökningen.

– Det kan inte jag svara till och det värderar jag därför heller inte. Jag ser det från min horisont och drar en parallell till att kan det ha något med etniciteten göra. Det är möjligt att jag är fel ute men jag vill i alla fall lyfta på stenarna.

Polisen utreder händelsen som misstänkt skadegörelse. Hatbrott är i sig ingen brottrubricering men kan anses som en försvårande omständighet vid en eventuell rättegång och dom.