Inrikes.

2015-06-09 06:00
Alla som rör sig i och närheten av det ockuperade huset i Stockholmsförorten Högdalen kommer att registreras av polisen.  Bild: Eigil Söderin
Alla som rör sig i och närheten av det ockuperade huset i Stockholmsförorten Högdalen kommer att registreras av polisen.

Polisen registrerar alla som besöker ockuperade huset

Stockholms­polisen inledde igår en hemlig övervakning av det ockuperade huset i Högdalen.
   I minst en vecka kommer polisen från en dold plats filma och fotografera alla som rör sig i och i närheten av huset, oavsett om de misstänks för brott.
   – Det är rena åsiktsregistreringen, säger en anonym polis som slår larm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I drygt två veckor har en grupp aktivister ockuperat en gammal skola i förorten Högdalen söder om Stockholm. Som Dagens ETC tidigare rapporterat har ockupationen än så länge gått lugnt till. Lokalpolitiker och Svenska kyrkan har besökt huset, och ockupanterna själva säger att de har fredliga avsikter. Dialogpoliser som besökt huset har sagt till ockupanterna att de internt rapporterat aktivisterna som ”fredliga”.

Men i själva verket har dialogpoliserna meddelat sina överordnade att flera av ockupanterna tillhör den ”vänster­autonoma sfären”, det vill säga Antifascistisk aktion, Afa, och Revolutionära fronten, RF. Dagens ETC kan nu avslöja att Stockholmspolisen har inlett en så kallad dold spaningsoperation med start igår, måndag. Polisen har utropat ockupationen i Högdalen som en särskild händelse och tillkallat personal från hela Stockholms län för att spana på huset från morgon till kväll.

Grupper med våldskapital

Polisens mål med den hemliga spaningen är att ”fastställa en läges­bild” och identifiera personer ur ”riskmiljön med våldskapital”, det meddelar en poliskälla till Dagens ETC. Men trots den påstådda inblandningen av grupper från den så kallade extremvänstern uppges inte Säkerhetspolisen vara inblandad i operationen. Spaningen kommer att dokumenteras genom bild och video. Det innebär att alla som rör sig i och närheten av huset kommer att registreras av polisen. Enligt Dagens ETC:s källa inom polisen i Stockholms län kommer den hemliga insatsen att genomföras under hela denna vecka.

– Insatsen känns inte rätt. Det känns snarare som åsiktsregistrering när polisen sparar uppgifter om vanliga medborgare, säger en polis till Dagens ETC som vill vara anonym.

Sannolikt har polisen fått tillgång till en lokal i närheten av ingången till det ockuperade huset för att därifrån genomföra den hemliga spaningen.

– Det hela är extremt resurskrävande. Spaningen utförs av två poliser åt gången i två skift per dag. Det är ganska stor personalkostnad som tas någon annanstans ifrån, säger polismannen.

”Kan vara olagligt”

Eftersom spaningen ska pågå så länge som en vecka eller längre, kan insatsen innebära ett lagbrott, menar Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

För att polisen ska få lov att genomföra den integritetskränkning som en hemlig övervakning innebär, ska åtgärden vara i proportion till det brott som misstänks.

– Det finns att krav på proportionalitet i polislagen och i grundlagen. I det här fallet handlar det om ringa lagöverträdelser, kanske olaga intrång och inte tungt kriminella gäng som är samhällsfarliga eller utför mord. De brott som ockupanterna gör sig skyldiga till motiverar inte insatsens omfattning, säger han.

Att spaningen sker under så lång tid antyder att polisen har andra syften än att direkt lagföra de brott som begåtts vid intrånget, menar Dennis Töllborg.

– Polisen verkar vara intresserad av att samla in överskottsinformationen, det vill säga få uppgifter de kan ha i ett annat sammanhang. De vill sannolikt få kontroll över vilka personer som tillhör den autonoma rörelsen.

I höstas uppdagades det att Polismyndigheten i Västra Götaland upprättat ett sannolikt olagligt åsiktsregister där 150 vänster- och asylaktivister registrerats med namn och personnummer.

I spaningen på det ockuperade huset i Hög­dalen anser inte Dennis Töllborg att polisen ägnar sig åt en direkt åsiktsregistrering, men att det ligger ”i farans riktning” att informationen kan användas för åsiktsregistrering senare.

– Frågan är var spanings­informationen hamnar. Risken är att de som filmats förs in ett allmänt register över dissidenter, vilket är det ord som används i andra länder.

Polisen hade ett olagligt åsiktsregister

I oktober 2014 avslöjades att polisen i Västra Götaland hade vad som misstänks vara ett olagligt åsiktsregister. Runt 180 personer som deltagit i protester mot utvisningar fanns registrerade med namn och personnummer. Registret fanns på polisens servrar sedan åtminstone 2012. När registret upptäcktes raderade polismyndigheten i Västra Götaland filen och anmälde sig själva till Internutredningen (IU) eftersom registret kan vara olagligt.

Ockupationen i Högdalen

Sedan lördagen 23 maj har en aktivistgrupp ockuperat en gammal skola i Stockholmsförorten Högdalen. Deras krav är att stoppa den planerade rivningen och göra om byggnaden till ett Folkets hus. Fastigheten ägdes tidigare av kommunen och användes bland annat som skola, bibliotek och socialkontor men har stått tom i fem år. Fastighets­ägaren Veidekke har polis­anmält intrånget.