Inrikes.

2015-06-11 03:45
I drygt två veckor har en nedlagd skola varit ockuperad i protest mot att byggnaden ska rivas.  Bild: Eigil Söderin
I drygt två veckor har en nedlagd skola varit ockuperad i protest mot att byggnaden ska rivas.

Polisen avbryter hemlig spaning mot ockupanter

I veckan har Dagens ETC rapporterat om polisens hemliga spaning mot det ockuperade huset i Högdalen utanför Stockholm.
   Nu kan vi avslöja att den hemliga övervakningen avslutades i samband med publiceringen.
   – Ja, det var ju liksom ingen mening med den, säger dialogpolisen, som är ockupanternas poliskontakt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I drygt två veckor har en nedlagd skola i Högdalen ockuperats av en grupp som kallar sig för Högdalens vänner, i protest mot att byggnaden ska rivas. I tisdags avslöjade Dagens ETC att huset i Högdalen, som just nu används som ett Folkets hus, skulle övervakas med start i början av denna vecka. Besökare och andra som rörde sig i området skulle registreras, filmas och fotograferas i minst en vecka enligt planerna. Källan menade att avsikten främst verkade vara en kartläggning av vilka personer som rörde sig i huset. När uppgifterna publicerades reagerade ockupanterna med bestörtning. Och under förmiddagen avbröt polisen spaningsinsatsen.

Det verkar som att dialogpolisen missuppfattat situationen från början, säger en poliskälla.

– Problemet är att polisledning inte har kontroll eller tillräcklig kunskap. De saknar en djupare förståelse för de här grupperna. Därför blir de rädda och drar igång en stor apparat helt i onödan.

”Ingen mening”

I ett telefonsamtal med ockupanterna bekräftar polisen att det var avslöjandet som låg bakom beslutet att avbryta spaningen.

– Ja, det var ju liksom ingen mening med den, säger dialogpolisen under samtalet.

Det visar en inspelning som Dagen ETC har tagit del av. Polisen säger också att de inte uppfattar det som att de begått ett brott och att spaningen inte handlade om åsiktsregistrering.

– Vi registrerar inte personer. Som jag sade förut så skaffar vi oss en lägesbild och vad vi har tittat på är hur mycket människor som är i lokalen, helt enkelt.

Men vad som händer med den insamlade informationen berättar han inte.

– Specifikt var uppgifterna befinner sig just nu, det vet inte jag.

Planerar för särskild händelse

Förtroendet för polisen har fått sig en törn, berättar ockupanten Björn som inte vill att vi publicerar hans efternamn.

– De har hela tiden pratat om att de ska ha en transparent och öppen process. När de då bestämmer sig för att spana på oss i hemlighet blir det svårt att lita på dem i framtiden. Men vi släpper inte det här, vi ska undersöka vad vi kan göra juridiskt och sedan anmäla spaningen.

Kjell Lindgren, presstalesperson för polisen i Stockholm, säger att han är medveten om avslöjandet. Han berättar inte mycket specifikt om polisens agerande runt det ockuperade huset i Högdalen.

– Polisens uppgift är att förebygga, beivra och stoppa brott. Vi har fört dialog med de som är i huset och berättat att de gör sig skyldiga till brott. De har ett särskilt rättsligt stöd eftersom de är opinionsbildande, men de får fortfarande inte ta någon annans egendom i besittning, vilket de gör genom att befinna sig i huset.

Begår alla som befinner sig i huset ett brott, menar du?

– Ja, och det brottet är olaga intrång i och med att de tar det här huset, som tillhör någon annan, i besittning.

Kjell Lindgren säger att polisen kommer att utropa en särskild händelse, vilket innebär att de har möjlighet att kalla in mer personal, i samband med husockupationen i Högdalen.

– Vi är i planeringsfasen för det. Det gör vi för att vi ska kunna utnyttja alla polisresurser vi behöver i Stockholmsregionen. Men det är ingenting ovanligt.

”Oroväckande upptrappning”

Ockupanten Björn blir förvånad av att polisen skulle tycka att en särskild händelse skulle vara aktuell.

– Det är en oroväckande upptrappning, och jag tror inte heller att det krävs resurser från hela regionen för att hålla koll på de aktiviteter vi håller på med. Men om de ska avhysa oss måste de först delge oss och ge oss tid att svara eftersom vi menar att det handlar om en tvist, så vi är inte oroliga för en avhysning än.
 

Fotnot: Dagens ETC har varit i kontakt med inrikesminister Anders Ygeman som avböjer att kommentera pågående polisinsats.

Vill stoppa rivningen

• En aktivistgrupp som kallar sig Högdalens vänner har i drygt tre veckor ockuperat en gammal skola i Stockholmsförorten Högdalen. Deras krav är att stoppa den planerade rivningen och göra om byggnaden till ett Folkets hus. Fastigheten ägdes tidigare av kommunen och användes bland annat som skola, bibliotek och socialkontor men har stått tom i fem år. Fastighetsägaren Veidekke har polisanmält intrånget.

Detta har hänt

23 maj: En nedlagd skola i Högdalen, som köpts av bygg- och fastighetsbolaget Veidekke och ska rivas efter sommaren, ockuperas av en grupp människor som kallar sig Högdalens vänner.

26 maj: Byggbolaget Veidekke, som äger fastigheten, polisanmäler ockupanterna.

2 juni: Högdalens vänner skriver en debattartikel i Dagens ETC, samtidigt som de får uppmärksamhet även i andra medier, både lokala och rikstäckande.

8 juni: Polisen inleder en hemlig spaningsinsats mot huset i Högdalen, trots att de i samtal med ockupanterna har betonat vikten att de ska arbeta transparent och öppet.

9 juni: Dagens ETC avslöjar spaningen. Under förmiddagen avbryts polisens insats.