Inrikes.

2020-01-16 11:00
Foto: Claudio Bresciani / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Planen som ska få Magdalena Andersson att höja kapitalskatten

Finansminister Magdalena Andersson kallar de ökande ekonomiska klyftorna för ”en av vår tids största utmaningar”. Men hon får kritik från sitt eget ungdomsförbund SSU för att vara vag i en avgörande jämlikhetsfråga: höjda kapitalskatter för de som tjänar mest.

SSU inleder nu en kampanj för att tvinga Socialdemokraterna att kraftigt höja kapitalskatten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har i veckan publicerat nya uppgifter som visar att de svenskar som tjänar bäst drar ifrån. 2018 tjänade de 200 svenskarna med högst inkomster mer än den 1 miljon människor som hade lägst inkomster.

De 1 000 svenskarna med högst inkomster skattade i snitt 33 procent, vilket beror på att kapitalinkomsterna dominerar och kapitalinkomstskatten är platt, på 30 procent. De som deklarerat hög inkomst av tjänst betalar betydligt mer.

De rikaste i Sverige gynnas alltså skattemässigt. Skattesystemet ökar ojämlikheten i Sverige.

Oviss skattereform

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller med om att granskningen pekar på problem.

– De stora och ökade klyftorna är en av vår tids störst utmaningar. Inte bara i Sverige utan i hela västvärlden, säger hon till Dagens ETC.

Ser du ett behov av en höjd kapitalskatt för de med högst inkomster?

– Ja. Det finns flera rättviseaspekter som är intressanta att titta på som en del i ett underlag inför en bredare skattereform.

Den reform Andersson talar om är en av de mest centrala delarna i Januariavtalet, där regeringen, L och C ska se över hela skattesystemet. Men hon vill inte säga på vilket sätt S ska driva kapitalskattefrågan i förhandlingarna.

– Vi kommer inte att låsa oss i några positioner i detta sammanhang, utan det görs inom ramen för förhandlingarna. Detta är självklart en viktig fråga för oss.

SSU: ”Ett svek”

Magdalena Andersson antydde också nyligen att reformen inte kommer hinna bli klar under mandatperioden.

– Det är så klart något som vi ser som ett svek, säger Youbert Aziz, pressansvarig på Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

SSU har ställt sig bakom Januariavtalet men Aziz poängterar nu att det stödet grundar sig i att regeringen får igenom skattereformer som ökar jämlikheten i Sverige. Och där finns idag en problematisk otydlighet hos Socialdemokraterna.

– Partiet har ingen tydlig uppfattning i frågan. Partiet säger att vi vill ha en skattereform som ökar jämlikheten, men inte vad det innebär.

Därför har SSU tagit sig an den uppgiften. De har för första gången på länge grävt djupt i skattefrågorna. Efter en intern process under hösten har de landat i att ökad jämlikhet är deras viktigaste fråga, efter klimatet.

– Och det går inte att få en reform som ökar jämlikheten utan att öka kapitalskatterna, säger Youbert Aziz.

SSU driver nu på för att regeringen, främst inom EU, ska jobba för att länder som möjliggör skatteflykt ska få ”kännbara sanktioner”, samt att Sverige ska införa en progressiv kapitalvinstbeskattning, alltså att skattekvoten ska öka ju mer man tjänar. Det enda riksdagsparti som idag driver ett sådant krav är Vänsterpartiet, som vill höja dagens nivå på 30 procent skatt på kapitalinkomster till 30-40 procent. SSU kan komma att gå längre i sina krav. Youbert Aziz påminner om att skatten för inkomst av tjänst, förutom den kommunala skatt som alla betalar, är ytterligare 20 procent på varje krona som överstiger 509 000 kronor per år.

– Det är väl inte orimligt att förvänta sig att en person som tjänar över en miljon på kapital skulle kunna ha en sådan marginalskattenivå. Men vi går inte in i det i detalj ännu, det måste utredas.

Bygger tryck underifrån

Med start i vår kommer SSU att opinionsbilda inom lokala partiföreningar och i samarbete med partiets gräsrötter och fackligt aktiva. Målet är att bygga upp ett tryck underifrån och att S kommer att anta en motion om höjda kapitalskatter på kongressen 2021 så att partiet kan driva dessa frågor inför riksdagsvalet 2022.

– Om vi ska ha trovärdighet som parti när vi pratar om att vårt mål är att öka jämlikheten och att vi kommer att göra det om man röstar på oss och vi får makten, då måste vi så klart också ha en problembeskrivning som stämmer och lösningar som på ett trovärdigt sätt kan uppnå målet.

Läs vidare på nästa sida: Vill ni höja kapitalskatterna för de med högst inkomster i Sverige?

Så mycket betalar du i skatt

Riksgenomsnittet för kommunal skatt ligger 2020 på 32,28 procent (före jobbskatteavdrag).

Kommunalskatten varierar ganska kraftigt från kommun till kommun. Högst är den i Dorotea där den 2020 uppgår till 35,15 procent. Lägst är den i Österåker: 29,18 procent.

Jobbskatteavdraget innebär att den kommunala skatten sänkts med upp till 2 580 kronor i månaden.

Men exakt hur stort jobbskatteavdraget blir för var och en beror på hur hög arbetsinkomst man har.

Jobbskatteavdraget börjar att minska vid månadsinkomster över 53 370 kronor. Minskningstakten är satt till tre procent vilket innebär att jobbskatteavdraget är helt borta när inkomsten når lite drygt 139 000 kronor i månaden.

Den högsta marginalskatten som man kan träffas av år 2020 uppgår till 55,5 procent i en genomsnittskommun, men den högsta procentuella skatten betalas bara på den del av inkomsten som överstiger 509 000 kronor. Det innebär att den som till exempel tjänar 100 000 kronor i månaden betalar en genomsnittlig skatt på 42,35 procent.