Inrikes.

2018-01-02 13:39
Anders Schröder har beskrivits som ett framtidsnamn inom partiet men djupdyker nu på listan från första till sjätte plats. BILD: Henrik Montgomery/TT
Anders Schröder har beskrivits som ett framtidsnamn inom partiet men djupdyker nu på listan från första till sjätte plats.

Petas från riksdagslista efter cannabisutspel

Anders Schröder (MP) drog stora rubriker för en dryg månad sedan när han ansåg att legalisering av cannabis borde diskuteras. Nu står det klart att han petas från Gävleborgs riksdagslista, en lista han inför förra valet toppade.

Medlemmarna i Gävleborg har sagt sitt och det står klart att Anders Schröder, som för närvarande är Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson i riksdagen, inte hamnar på valbar plats inför valet i september. Schröder har beskrivits som ett framtidsnamn inom partiet men djupdyker nu på listan från första till sjätte plats. Valberedningen hade föreslagit honom som nummer två på listan.

– Jag tänker inte spekulera i vad det beror på utan konstaterar att vi har en demokratisk process och att medlemmarna har gjort sitt val, säger Anders Schröder själv när Dagens ETC når honom.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Har cannabisfrågan spelat in här tror du?

– Som sagt, jag vill inte spekulera i medlemsmötets val eller prioriteringar.

Aftonbladet har talat med en anonym person inom partiet som har beskrivit Anders Schröder som ”lite för modern” för vissa delar av partiet. När Dagens ETC pratade med honom i november i samband med cannabisutspelet sa han att ”i Sverige ska alla vara överens”.

Är det här vad som händer när man sticker ut från den allmänna uppfattningen i svensk politik?

– Jag vet inte. Eller snarare; jag vill inte spekulera i hur medlemsmötet har resonerat, det får de svara för själva.

 

Var det väntat från din sida att du inte skulle hamna högre på listan?

– Om man är förtroendevald får man räkna med att det kan finnas andra som har högre förtroende. Jag vet inte om det var väntat, men jag är heller inte chockad över att den demokratiska processen fungerar i praktiken. Det är upp till medlemmarna att göra sitt val, sedan så fortsätter jag kandidera så får vi se hur det går. Vi har ju personröstning också för den som är intresserad av det.