Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Patienter nekas sjukpenning: ”Förvärrar problemen”

Efter 30 år som frisör har Malin Hallin drabbats av reumatism, handeksem och kontaktallergi. Hon klarar inte av att arbeta heltid men Försäkringskassan nekar henne möjligheten att vara sjukskriven på 25 procent.
Efter 30 år som frisör har Malin Hallin drabbats av reumatism, handeksem och kontaktallergi. Hon klarar inte av att arbeta heltid men Försäkringskassan nekar henne möjligheten att vara sjukskriven på 25 procent. Bild: Bild: Mirja Mattsson

ETC Örebro.

Färre sjukskrivs i Sverige och fler sjukskriva kommer tillbaka ut på arbetsmarknaden. Men det finns en baksida. Kuratorer inom sjukvården anser att Försäkringskassans allt hårdare krav på sjuka patienter är förödande. ”Nästan varje dag kommer patienter hit och gråter”, säger Roxanna Hamberg Espinoza, på Hudkliniken i Örebro.

Malin Hallin har arbetat som frisör i 30 år. Hon har på egen hand byggt upp en egen frisörfirma. Hon vill inget annat än att arbeta, men kroppen sätter stopp för heltidsjobb. Hon har under 15 år haft en reumatisk sjukdom som gör att hon sakta men säkert tvingas byta ut knäleder, fotleder, höftleder och käkleder. Men hennes värsta problem rör en kroppsdel som inte går att byta ut eller laga.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00