Inrikes.

2021-06-20 10:59
Stefan Löfven / Annie Lööf. Bild: Anders Wiklund/Jessica Gow/TT
Stefan Löfven / Annie Lööf.
Puffetikett
Dagens ETC

Parterna ska komma överens – annars genomförs förslaget

Bostadsmarknadens parter ska förhandla – annars genomförs utredningsförslaget om fri hyresättning vid nybyggnation, meddelar januaripartierna. Men Vänsterpartiet avvisar förslaget: ”Politisk teater”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.


Här kan du se presskonferensen i efterhand


Efter att Vänsterpartiet deklarerat att man inte längre har förtroende för regeringen, ska riksdagen imorgon hålla en omröstning om att avsätta Stefan Löfvén. Under söndagen kallade statsministern tillsammans med Annie Lööf till blixtinsatt presskonferens.

Under presskonferensen meddelade statsministern att bostadsmarknadens parter ska få förhandla om att hitta en lösning om hyresättningsmodellen vid nyproduktion. 

– Den lösning som vi nu redogör för innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att lösa frågan, säger Stefan Löfven.

Om parterna inte kommer överens så kommer det nuvarande utredningsförslaget, efter att det har genomgått remissinstanser, att genomföras istället.

– Det behövs reformer för ökat bostadsbyggande och för att korta bostadsköer. Ett av flera förslag är punkten om fri hyresättning vid nybyggnation. Vi har för avsikt att genomföra en reform på området. Men vi har tagit intryck gällande kritiken som finns kring den processen, säger Annie Lööf.

– Vi har använt partsmodellen med lyckat resultat kring lagen om anställningsskydd och ger nu bostadsmarknadens parter möjlighet att komma överens på samma sätt.

Under presskonferensens gång kommenterade Nooshi Dadgostar uppgörelsen så på Twitter.

I en intervju med Sveriges Radio efter S och C:s gemensamma presskonferens kommentarar vänsterledaren också förslaget.

–– Nu är vi på väg mot ett misstroende, därför att regeringen har inte tagit ansvar för Sverige och sitt regeringsunderlag. Jag är mycket bekymrad över det och den kompromisslöshet som präglat den här regeringen. Vänsterpartiets mandat har behövts för att regeringen ska finnas kvar och nu sätter man en så enormt stor prestige i att höja människors hyror, att man vägrar förhandla och backa kring detta. Jag tycker inte det är ett ansvarstagande som är särskilt bra.