Inrikes.

2021-02-21 17:30
Tomas Oneborg/SvD/TT
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Panelen: Hur stora löneskillnader är egentligen rimliga?

I förra veckan visade LO:s årliga undersökning att makteliten tjänar 20 gånger mer än arbetaren – och toppen i näringslivet tjänar 60 gånger mer än arbetaren.

Hur stora löneskillnader är rimliga?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Markus Kallifatides, ekonom och ordförande för S-föreningen Reformisterna, 48 år

Foto: Andreas Lind

– Svårt att svara kort på den frågan! Själv tillhör jag den översta femtedelen av inkomstfördelningen i Sverige och tjänar nästan dubbelt så mycket före skatt som en typisk LO-jobbare.

– Inkomstskillnaden på 60–70 gånger mellan VD:n och undersköterskan har inget med ”rimlighet” att göra. Det handlar om att den globala kapitalismen vunnit en jordskredsseger och inrättat en oförsvarlig ordning där marknadens logik vunnit företräde framför förnuftet, demokratin och människovärdet.

Lo Kauppi, skådespelare och författare, 50 år

Foto: Zanna Nordquist

– Jag vill vända på hela frågan: På vilket sätt bidrar det till samhället att några tjänar 60 gånger mer än andra? Skapar de verkligen alla de där jobben som brukar vara argumentet för att bevara systemet?

– För det motsatta finns det mycket forskning runt, alltså hur det skadar samhällen med ekonomisk ojämlikhet: Självmord, livslängd, kriminalitet, sjukdom, våld och så vidare. Visst, människor behöver morötter för att utvecklas, men vid vilken gräns hjälper det inte samhället längre utan blir enbart destruktivt?

Pär Pettersson, butiksbiträde, 42 år

– Rimlig fråga! Jag tycker många yrken har på tok för låg lön medan de som tjänar bra även har fler förmåner och större frihet. Jag jobbar i matbutik och nu under pandemin har vi betraktats som samhällsbärande, tillsammans med många fler arbetar­yrken. Lönekuvertet för många inom Handels speglar inte riktigt detta.

– Vad som är rimliga löneskillnader vet jag inte, kanske max 3–4 gånger mer. Det viktigaste är att vi bryter de skenande klyftorna som sliter isär samhället, att somliga barn växer upp i fattigdom med föräldrar som sliter ut sig och kanske dör i förtid.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.