Inrikes.

2020-03-31 19:10
Foto: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Oxfam kräver gratis sjukvård och miljardstöd

Världen riskerar den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskriget om inte stora insatser gör för att minska spridningen av corona, anser Oxfam.

Fattiga länder kommer att drabbas oerhört hårt, varnar hjälporganisationen Oxfam, som har räknat ut att det skulle behövas nästan motsvarande 1 600 miljarder kronor för att ge dem inte bara omedelbar skuldavskrivning utan även tillgång till en global folkhälsoplan.

– I Mali finns tre respiratorer per en miljon människor. I Zambia, en läkare på 10 000 personer. Vi vet från erfarenhet av att bekämpa ebola att sjukdomsspridningen kan stoppas, men vi måste agera nu och i en aldrig tidigare skådad skala, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i en kommentar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Oxfam har kommit fram till beloppet 1 600 miljarder genom att fördubbla den faktiska finansieringen av sjukvård i världens 85 fattigaste länder.

Miljoner nya vårdjobb

Samtidigt ställer Oxfam en rad krav på inte minst G20-länderna. De åläggs att investera i tio miljoner nya vårdjobb, inklusive den utrustning som krävs för att på ett säkert och effektivt sätt hantera patienter med covid-19. Dessutom måste de införa gratis sjukvård, det vill säga skattefinansierad och allmänt tillgänglig vård, där individen slipper avgifter för testning och behandling. Sedan framhålls det även som en del av lösningen att rekvirera alla privata vårdanläggningar så att de ”fokuserar på att bekämpa coronaviruset och tillgodoser alla andra väsentliga sjukvårdsbehov”.

– Det är förståeligt att man först och främst hjälper sin egen befolkning, men vi måste också stötta fattigare länder. Det enda sättet att få stopp på pandemin är genom solidaritet. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Johan Pettersson.