Inrikes.

2021-06-10 08:00
Platsbristen är stor på många av landets häkten och vissa intagna tvingas dela cell. Bilden är arrangerad.  Bild: Kriminalvården
Platsbristen är stor på många av landets häkten och vissa intagna tvingas dela cell. Bilden är arrangerad.
Puffetikett
Dagens ETC

Överfulla häkten efter operation Trojan Shield

Landets överfulla häkten prövas hårt när de misstänkta som gripits i samband med operation Trojan Shield ska placeras. Men samarbete ska förhindra att rättskedjan bryts.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Platsbristen i landets fängelser och häkten har under flera år inneburit påfrestningar både för de intagna och kriminalvårdens personal. Intagna har fått dela på tio kvadratmeter och i några fall även fått sova på madrass på golvet.

Överbeläggningen har inneburit att personalen även fått svårare att hantera häktade och begränsa intagna från att mötas. Åklagare på riksenheten mot organiserad brottslighet har även varnat för att brottsmisstänkta kan prata ihop sig under pågående utredningar.

Största polisinsatsen

När nu 155 personer gripits i den största insatsen mot organiserad brottslighet hittills i landet, operation Trojan Shield, så kommer det påverka verksamheten ytterligare. Det är framförallt Uppsala, Stockholm och Göteborg som får ta emot gripna som blivit anhållna därefter häktade misstänkta för grovbrottslighet.

I Stockholm utförs flera åtgärder för att få plats med de nya häktade, berättar Fredrik Wallin, häkteschef på Kronobergshäktet.

– Vi försöker naturligtvis att sprida ut de här personerna på våra tre häkten i Stockholm – Huddinge, Sollentuna och Kronoberg – och inte placera dem i samma korridor eller nära varandra.

Nya häktesplatser

Nyckeln är ett bra samarbete med polis och åklagare, säger Wallin.

– Bland annat öppnar vi upp nya häktesplatser i arresten hos Sollentunapolisen. Dessutom kommer vi ha dubbelbeläggning i de större rummen här, i de fall där det inte finns några restriktioner för det.

Samtidigt sticker han inte under stol med att det är tufft för personalen och att det är på marginalen för verksamheten att hantera transporter, omhäktningar, mat, kläder och restriktioner.

– Kriminalvården har detta uppdrag och vi ska klara uppgiften utan att rättskedjan bryts. Även om det är en stor påfrestning för oss alla, konstaterar häkteschefen.