Inrikes.

2016-07-22 09:00
Totalt svarade 40 samfund på Dagens ETC:s frågor. Svenska kyrkan, som syns på bilden i form av Katarina kyrka i Stockholm, är ett av de samfund som både deltar i Pride och är för homovigsel.
Totalt svarade 40 samfund på Dagens ETC:s frågor. Svenska kyrkan, som syns på bilden i form av Katarina kyrka i Stockholm, är ett av de samfund som både deltar i Pride och är för homovigsel.

Över hälften av samfunden emot homoäktenskap – 9 av 10 väljer bort Pride

Nio av tio statsbidragsberättigade trossamfund i Sverige ställer sig utanför Pride, och över hälften motsätter sig samkönade äktenskap. Det framgår av Dagens ETC:s granskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Till helgen smygstartar Stockholm Pride, för att blomma ut i en regnbågsfestival för acceptans och jämlikhet under hela nästa vecka. Men det blir en fest utan de flesta av de religiösa samfunden. Enligt Dagens ETC:s granskning är motståndet stort, både mot Pride och mot homosexuellas lagstadgade rätt att få gifta sig.

– Som följare av den ortodoxa kyrkan stödjer vi inte, och kommer aldrig stödja, gayäktenskap, säger till exempel Eritreanska ortodoxa tewahdo-kyrkan i Sverige i ett samlat uttalande. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Eritreanska kyrkan är inte ensam. 21 samfund tar öppet avstånd från gayäktenskap, medan elva tvekar, inte vill svara eller säger att det är upp till individerna själva även om deras samfund inte utför vigslarna. 

Svenska alliansmissionen svarar på frågan så här:

– Vi viger kvinna och man, så då kan man väl säga att äktenskapet är för kvinna och man.

Vill skärpa kraven

Resultatet av undersökningen ska läsas i sammanhanget att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i juni gick ut och ville skärpa kraven på trossamfunden. Vill man fortsätta ta del av det statliga bidraget, vars pott är drygt 80 miljoner kronor om året, ska man ställa upp på ”demokratins idéer, inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering”, enligt hennes text på DN Debatt.

Dagens ETC:s granskning visar att flera trossamfunds rätt till bidrag kan ifrågasättas, menar Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna.

– Regeringen ska se över faktumet att en massa organisationer inte lever upp till de grundläggande värderingar som finns för att få bidrag och det låter som att de du har talat med inte gör det. Min spontana reaktion är att om en majoritet av de här samfunden inte stödjer samkönade äktenskap så diskriminerar de på grund av sexuell orientering, säger han.

Spelar det någon roll för samhället vad trossamfunden tycker? 

– Absolut spelar det roll vad de tycker i frågan. De har så klart ett inflytande när det gäller normbildning. Allt ifrån abortlagstiftning till synen på homosexualitet och jämställdhet mellan män och kvinnor. Det blir ju ett negativt inflytande då, men de som ställer upp på jämställdheten ska ha en eloge.

Varför diskuteras inte religiösa värderingar kontra det sekulära samhället mer?

– Jag tycker faktiskt att de har kommit på agendan allt mer, ta handskakningsdebatten med Yasri Khan till exempel. Men det finns en påtaglig ängslighet när det gäller att kritisera religiösa organisationer, man är jävligt rädd att trampa någon på tårna. Den rädslan tror jag i grund och botten handlar om att religion historiskt sett har haft en sådan särställning och status i samhället. 

Läs vidare på nästa sida: Få positiva

Undersökningen – så gjorde vi

Dagens ETC ringde de 43 trossamfund som har rätt till statsbidrag, plus Svenska kyrkan, som inte får bidrag från SST, men inte heller behöver betala för att staten tar upp kyrkoavgiften över skattsedeln (vilket annars hade kostat 115 miljoner kronor) och dessutom får kyrkoantikvarisk ersättning på 460 miljoner per år.

Totalt svarade 40 samfund och endast 5 angav att de både tänkte delta i Pride och stöttade homosexuella äktenskap.

Relaterade artiklar