Inrikes.

2016-08-09 15:00
"Osäkra anställningsförhållanden är ett samhällsproblem", säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.  Bild: Janerik Henriksson/TT
"Osäkra anställningsförhållanden är ett samhällsproblem", säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.

Osäkra anställningar – en ny folksjukdom?

Andelen osäkra anställningar har ökat kraftigt de senaste decennierna. Men forskningen kring konsekvenserna för de anställda har släpat efter. Nu inleds en ny stor studie om visstidsanställdas hälsa på Karolinska Institutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Studier från andra länder pekar på ökade risker för psykisk sjukdom, arbetsskador och andra negativa hälsoeffekter bland människor med prekära anställningar. I Sverige, som annars ligger långt fram inom arbetsmiljöforskningen, har få undersökningar genomförts på området. Men nu drar en stor studie igång på Karolinska institutet. Theo Bodin är en av forskarna och ska leda arbetet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi vill ta reda på hur visstidsanställda mår och hur de påverkas. Vilka dimensioner i anställningsformen har betydelse? Är det maktlösheten? Svårigheten att tacka nej till arbetstimmar eller planera sin fritid? Den osäkra försörjningen? Vi vet inte riktigt. Det är ett forskningsområde med många dimensioner, säger Theo Bodin.

Han tror att studien kommer att visa på en rad negativa, både fysiska och psykiska, hälsoeffekter.

– Även om många av dem som har osäkra anställningar är unga tror vi att de har en sämre hälsa än alla grupper med fast anställning, säger han.

För att ta reda på om det är anställningsformen i sig som orsakar problemen, och utesluta andra förklaringar som att arbetsgivare inte fastanställer svagare grupper, kommer studien att följa ett större antal människor under flera år.

– Det är viktigt att det förs en initierad diskussion kring den här frågan. För att kunna göra det måste vi gå till botten med exakt vad det är i de prekära anställningarna som gör att människor mår dåligt, säger Theo Bodin.

Vanligt i restaurangbranschen

Osäkra anställningsförhållanden är vanliga i många branscher, inte minst inom servicesektorn, men också inom exempelvis media. Av dem som arbetar i restaurangbranschen har över 40 procent någon form av visstidsanställning.

– Det innebär en fruktansvärt pressad livssituation, ekonomiskt, socialt och mentalt. Även de som har fasta anställningar stressas, det påverkar hela arbetsplatsen, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Han mer än välkomnar den nya forskningen.

Ett samhällsproblem

– Osäkra anställningsförhållanden är ett samhällsproblem. Studien kommer att visa att människor far illa och då måste vi ändra lagstiftningen och kollektivavtalen, säger Per Persson.

Många fackförbund har försökt minska vad de menar är arbetsgivarnas missbruk av visstidsanställningar.

– Sedan den borgerliga regeringen 2007 införde anställningsformen ”allmän visstid” har det bara blivit värre, säger Per Persson.

Mer om studien

Studien om osäkra anställningar inleds i dagarna och kommer i ett första skede att pågå under tre år.

Minst 500 personer ska följas i projektet.

Det finns flera olika typer av osäkra tidsbegränsade anställningsförhållanden, som exempelvis behovs- och timanställning, visstids- och projektanställning och bemanningsanställning.

Ett samlande begrepp är prekära anställningar (eng: precarious employment).