Inrikes.

2021-07-20 13:15
 • Lia Ghebru tycker om att det bor mycket familjer i området och att hennes barn kan vara ute själva och leka med sina vänner, men efter helgen vill barnen inte längre gå ut. Bild: Zanna Nordqvist
  Lia Ghebru tycker om att det bor mycket familjer i området och att hennes barn kan vara ute själva och leka med sina vänner, men efter helgen vill barnen inte längre gå ut.
 • Daisy Estrada har bott i Visättra i sju år och tycker om området och sina grannar. Nu känner hon sig otrygg och hon har funderat på att flytta. Bild: Zanna Nordqvist
  Daisy Estrada har bott i Visättra i sju år och tycker om området och sina grannar. Nu känner hon sig otrygg och hon har funderat på att flytta.
 • Visättra i Huddinge består främst av flerfamiljshus. Vanligtvis fylls gårdarna runt lunch om sommaren, men nu är det ovanligt lugnt.
  Visättra i Huddinge består främst av flerfamiljshus. Vanligtvis fylls gårdarna runt lunch om sommaren, men nu är det ovanligt lugnt.
 • Området byggdes under 60- och 70 talet och mellan husen finns gårdar med lekplatser och gungor. Bild: Zanna Nordqvist
  Området byggdes under 60- och 70 talet och mellan husen finns gårdar med lekplatser och gungor.
 • Runt bron där konflikten började ligger delar av polisavspärrningen kvar. Bild: Zanna Nordqvist
  Runt bron där konflikten började ligger delar av polisavspärrningen kvar.
Puffetikett
Dagens ETC

Oro bland barn och föräldrar efter skjutningen i Visättra

I lördags kväll skottskadades två barn som var ute och lekte i Visättra söder om Stockholm. Nio personer med kopplingar till kriminella nätverk har gripits, och polisen har ökat sin närvaro i området. På måndagen är det ovanligt lugnt i området, och många stannar inne.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Strax efter 20-tiden i lördags fick polisen larm om en skottlossning i området. Två barn, fem och sex år gamla, som var ute och lekte träffades i benen av skotten och fördes till sjukhus. Barnen fick inte livshotande skador och var enligt polisen inte måltavlor, men en förundersökning om mord har inletts och nio personer med kopplingar till kriminella nätverk har gripits för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott.

Lia Ghebru har bott i området i flera år. Hon beskriver ett lugnt, tryggt område där hennes två barn som är sju och elva år kan leka ute själva och där grannarna pratar, umgås och hjälps åt.

– Det är mycket barnfamiljer här, och alla känner varandra. Det är ett väldigt tryggt område.

Men idag är hennes barn inomhus. De har inte velat gå ut sen i lördags.

– De är oroliga efter helgen, de vågar inte gå ut. De säger ”mamma jag vill inte bli skjuten eller se någon jag känner skadas”.

Runt centrum åker hela tiden polisbilar. Det pågår en trygghetsinsats med ökad närvaro, för att de boende ska känna sig trygga.

– Det är bra att de är här. Jag säger till mina barn att polisen är här och vaktar, det kommer bli lugnt igen. Det här är ett bra område, jag är chockad att det här hände här, säger Lia Ghebru.

”Alltid varit så här”

En treåring cyklar fort över gångbron där bråket började i lördags. Hennes pappa springer efter. Familjen har två barn till, den äldsta är 13 år. Pappan vill vara anonym, men säger att det här inte är någonting konstigt.

– Det är så att bo här, det här är ghettot. Ibland eskalerar det, sen blir någon skadad och så lugnar det sig igen. Så har det alltid varit och det har varit olika konstellationer av grupper. Så länge det blir tuffare i samhället och inget görs för att stoppa handeln med illegala vapen så kommer det fortsätta.

De flyttade till området för att de har vänner här och det var lätt att få lägenhet. De trivs, uppskattar närheten till naturen och att det finns många lekplatser.

– Det är guld för barnen här, men det är klart att när sånt här händer funderar man på att flytta.

Han berättar att de har återkommande samtal med de äldre barnen om saker som händer i området och om saker de ser i skolan.

– Livet är hårt, vi lever inte i någon utopi och jag tror inte på att försköna. De ser saker från tidig ålder och då måste vi vara ärliga och prata med dem, det är det bästa vi kan göra.

Stark sammanhållning

I lekplatsen intill gården åker en pojke linbana, hans lillebror och mamma ser på. De är på besök hos barnens farmor, men bor sedan ett halvår tillbaka utomlands.

– Jag är själv uppvuxen i Flemingsberg, men jag skulle aldrig flytta hit med våra barn, säger mamman.

Hon säger att det finns en sorts trygghet i området, eftersom alla känner varandra, det finns mycket barn på gårdarna och det finns en stark sammanhållning. Samtidigt är inte skolorna tillräckligt bra, och det satsas inte tillräckligt på förorterna.

– Samtidigt finns det såna möjligheter, Sverige är världens bästa land med gratis utbildning och förutsättningar för unga, men man har misslyckats med att nå de unga här med det. Man måste få dem att ta den chansen, säger hon.

Daisy Estrada går med sin tre år gamla dotter från affären. De har köpt glass och sätter sig i solen.

– Vi trivs jättebra här. Det finns fantastiska naturområden och jag har väldigt bra grannar, säger hon.

– Men nu känns det inte bra, jag känner mig inte trygg. Det känns jobbigt att lämna på förskolan och åka till jobbet och jag har funderat på att flytta. Samtidigt händer det här inte bara här, Sverige är inte som förut.

Hon säger också att hon tänker sig för innan hon går ut på kvällen.

– Vi är några som brukar sitta ute så här på sommaren, men nu vill vi inte det, säger hon.