Inrikes.

2020-05-14 12:50
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Omfattande svarthandel med hyreskontrakt avslöjad

En fastighet i Stockholms innerstad har använts för en omfattande svarthandel med hyreskontrakt. Det avslöjar tidningen Hem och hyra.

En vd i mediebranschen och en känd skivbolagschef finns med bland de inblandade.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är en fastighet på Drottningsholmsvägen 78 på Kungsholmen, som först stod tom i flera år och sedan blev hotell utan tillstånd, som är navet i handeln med de falska kontrakten. Under de senaste tre åren har 144 personer varit skrivna på adressen, enligt Hem och hyra, trots att huset bara har 28 lägenheter och alltså enligt flera dokument till kommunen har varit tömt för renovering.

Skenbyten

Hem och hyra har gått igenom flera fall som har hamnat hos Hyresnämnden och som visar att personer har betalat för att skriva sig på adressen trots att de aldrig har bott där. De falska kontrakten har sedan använts i skenbyten för att få tillgång till förstahandskontrakt på attraktiva adresser.

– Ingen gör det här gratis, det ska du ha klart för dig. Att hyresvärden får betalt är självklart, säger Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm till Hem och hyra.

Stora summor

Det kan handla om cirka 50 000 kronor för varje falskt kontrakt. När de falska kontrakten sedan används för att byta till sig en annan lägenhet handlar det ofta om att den som lämnar sin lägenhet har köpt en bostadsrätt istället och vill tjäna pengar på att sälja ditt hyreskontrakt svart.

Bland de fall i Hyresnämnden som Hem och hyra har gått igenom finns en vd i en välkänd mediekoncern som har använt ett falskt kontrakt på Drottningsholmsvägen för att byta till sig en fyra vid Vasaparken. Den andra parten i bytet är en känd skivbolagschef och producent som bott i England de senaste åren.