Hoppa till innehållet

Inrikes

17 år efter mordet på Fadime finns problem kvar

Fadime Sahindal mördades av sin far i ett hedersrelaterat mord 2002. ”Det är klart att vissa saker har blivit mycket bättre, men det finns fortfarande många stora brister.”, säger Azam Qarai, chef för Linnamottagningen.
Fadime Sahindal mördades av sin far i ett hedersrelaterat mord 2002. ”Det är klart att vissa saker har blivit mycket bättre, men det finns fortfarande många stora brister.”, säger Azam Qarai, chef för Linnamottagningen. Bild: Bild: Mark Earthy/TT

Dagens ETC.

”Nu är det så här; för att min pappa ska kunna vara stolt igen så måste jag dö.” Orden känns nästan overkliga, men Sara låter lugn på rösten när hon berättar om sin situation. I dag har det gått 17 år sedan mordet på Fadime Sahindal skedde och hela Sverige fick upp ögonen för hedersvåldet, men mycket är fortfarande detsamma. Sara är ett levande bevis på det.

Sara var tre år gammal när hon kom till Sverige tillsammans med sin familj 1996. När hon växte upp valde hon en annan väg än vad hennes familj önskade. Hon ville leva fritt, ta del av det svenska samhället och göra vad hon ville med sitt liv. När hon var 16 år förklarade hennes pappa att det inte skulle bli något med det. Hon skulle giftas bort i familjens hemland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser