Inrikes.

2018-02-13 13:45
Bild: Anders Wiklund / TT

Olika avtal kan stå pensionärer dyrt

Din pension kan bli upp till 10 procent lägre beroende på vilket avtal du har. Det är det så kallade efterlevandeskyddet som ser olika ut beroende på avtalsområde. Risken är nämligen att du betalar i onödan.

Har du överblick över ditt efterlevandeskydd? Och vet du om du har behov av ett sådant? Om svaret är negativt är du inte ensam. Enligt nya rapporten Skyddet till efterlevande inom tjänstepensionen från Pensionsmyndigheten gör utformningen av efterlevandeskyddet att det är svårt för pensionssparare och pensionärer att avgöra om de har behov av ett dylikt skydd. Vilket kan stå enskilda dyrt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Olika avtal

Anledningen till grumligheten är de skillnader som finns mellan varje avtalsområde, där vissa har efterlevandeskydd som förval, medan andra inte har det. Särskilt svårt kan det vara för den som har tjänstepension från olika avtal.

Det Pensionsmyndigheten nu kritiserar är att det har stor betydelse om skyddet är förvalt eftersom många kanske betalar för ett skydd som ingen sedan blir förmånstagare av.

– När vi har räknat kan vi konstatera att för de exempel vi använt så har pensionen minskat med upp till 6 procent under sparandetiden. Då kostnaden för återbetalningsskyddet dessutom ökar markant med åldern sänks ofta pensionen med ytterligare 10 procent eller mer efter pensionsinträdet, säger Erik Ferm, analytiker vid Pensionsmyndigheten, till sakochliv.se.

Enligt honom vore det bättre om förvalsalternativet om efterlevandeskyddet såg likadant ut oavsett avtalsområde, eftersom det skulle underlätta för pensionssparare och pensionärer att fatta medvetna beslut.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till den avlidnes efterlevande.

Bland dessa skydd återfinns återbetalningsskydd, familjeskydd och familjepension.