Inrikes.

2017-02-07 09:50
 • Förra veckan inleddes en ockupation av Sollefteå sjukhusentré. Bild: Ingela Hofsten
  Förra veckan inleddes en ockupation av Sollefteå sjukhusentré.
 • Bild: Ingela Hofsten
 • En ABF-kurs i bilförlossning fick stor uppmärksamhet. Bild: Ingela Hofsten
  En ABF-kurs i bilförlossning fick stor uppmärksamhet.
 • Sjuhuset i Sollefteå. Bild: Ingela Hofsten
  Sjuhuset i Sollefteå.

Ockupanterna: ”Vi ska ha vårt BB, så är det bara”

Tjurigast vinner. Så resonerar personerna bakom ockupationen av Sollefteå sjukhusentré som inleddes förra veckan, som protest mot att Sollefteå BB och kvinnoklinik lades ner 1 februari. 

"Vi håller på tills nästa val om det behövs, för vi ska ha vårt BB, så är det bara", säger Anna Marica Ek, som tog initiativ till ockupationen.

Sen februarieftermiddag i Ångermanlands inland. Nymånen flankeras av några planeter på den himmel som snart ska övergå i svart. I träden rimfrost och på marken ett tunt lager snö. Några minusgrader. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Strax utanför centrala Sollefteå ligger sjukhuset, som en upplyst betongkloss. Såhär vid femtiden, när mottagningarna har stängt och besökstiderna är slut är det tyst och stilla i sjukhusentrén. Men helt tomt är det inte. Till vänster, vid några träbänkar, står ett bord uppställt: En dator, påsar med frukt och godis. 

Här står också en kaffeautomat, brickor med mackor, bullar, läsk, och en storbilds-tv som visar Vem vet mest, utanljud. Allt skänkt och utlånat av företag i trakten.

På bänkarna sitter människor i reflexvästar med texten "BB-ockupation" på ryggen och bakom dem hänger en banderoll: "Här ockuperar skattebetalare". 

"Jag hade tur"

Det var 30 januari som flera hundra människor slöt upp vid sjukhuset i en manifestation inför stängningen av Sollefteås BB, som trädde i kraft 1 februari. Efter manifestationen stannade ett 20-tal människor kvar i sjukhusentrén och vägrade gå ut när den stängde klockan 20.

– Eftersom protester och demonstrationer inte hjälpt får vi försöka påverka politikerna med vår närvaro, säger Anna Marica Ek, som leder ockupationen. Hon födde själv en son på Sollefteå BB för några veckor sedan.

– Så jag hade tur den här gången. Men jag vill att Vincents syskon också ska födas här. Och så känner jag en otrolig sympati för mina medsystrar som får blåpanik när de tittar på stickan och inser att de kan behöva åka 10–20 mil när det är dags. Det ger mig kraften att göra det här.

Bygdens framtid på spel

Anna Marica Ek har själv tillbringat flera pass i sjukhusentrén tillsammans med sin lilla son, men är hemma just den här eftermiddagen. Det hela bygger nämligen på att människor turas om att vara här, hela nätter och i fyratimmarspass dagtid. Bredvid datorn ligger en lista med 5–6 namn inskrivna vid varje pass. 

– Den fylls på hela tiden, säger Örjan Schweiler, som sitter och för över namnen till en Excelfil. Han bor i Näsåker, fyra mil längre inåt landet, och fick själv sin son Algot här för fem år sedan. Nu tycker han det känns viktigt att stödja kampen för att bevara BB, även om han och hans partner inte planerar fler barn. 

– Att stänga BB och andra sjukhusavdelningar är en bygdedödare. Vilken ung familj som ska ha barn vill flytta hit och skapa en framtid när sjukvården läggs ner?

På en bänk en bit sitter Sabina Eriksson. När hon blev gravid i höstas hade hon inte klart för sig att BB var nedläggningshotat. Nu oroar hon sig för sin nedkomst i juli. 

– Man vill ju inte ha en bilförlossning, särskilt när det är första gången. 

"Har gjort som romarna"

Cissi Jakobsson, Birgitta Nilsson och Mia Andersson, som sitter en bit bort, känner vagt igen varandra, men har aldrig pratats vid förut. Alla har fött barn här en gång i tiden och nu förenas de i gemensam harm:

– Politikerna fjantar på och låter som om alla barn bara ploppar ut och att det aldrig tillstöter några problem. Och det här de säger om att det inte finns specialistkompetens här. Nä, de har ju gjort som romarna, härskat genom att söndra. De har tagit bort kompetensen, säger Cissi Jakobsson. 

På telefon är Anna Marica Ek inne på samma linje: 

– De säger att de har rekryteringsproblem, men de har ju inte lagt ut tjänsterna i tid. 

Att, som vissa politiker argumentera med att det finns orter i Sverige där det är ännu längre till BB håller inte, anser hon. 

– De har ju aldrig haft något BB. Men här fanns ju ett, väl fungerande.

Läkare: "Skandal!"

Så kommer två läkare gående. Judith Sundström och Bo-Göran Widman är överläkare på kvinnokliniken respektive kirurgen. Båda är upprörda över nedläggningarna.

– De påstår de att de gör det här för att spara pengar. Men kostnaderna hamnar ju på andra ställen, som patienttransporter. Plus att många patienter kommer att vända sig till kliniker i andra län. Det har de inte tagit med i beräkningarna, säger Judith Sundström och tillägger:

– Det är skandal!

Läs vidare på nästa sida: Sollefteå bland bästa BB

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter