Hoppa till innehållet

Inrikes

Nytt skuldkrav slår mot ensamstående föräldrar: ”Känns som en käftsmäll”

Karin Hillborg har tillsammans med sina döttrar bott på ett skyddat boende vilket medförde att hon under en period inte hade någon inkomst alls. Nu när hon börjat arbeta igen vill Försäkringskassan att hon ska åter­ betala flera tusen kronor som hon tidigare fått i bostadsbidrag.
Karin Hillborg har tillsammans med sina döttrar bott på ett skyddat boende vilket medförde att hon under en period inte hade någon inkomst alls. Nu när hon börjat arbeta igen vill Försäkringskassan att hon ska åter­ betala flera tusen kronor som hon tidigare fått i bostadsbidrag. Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC.

Utsatta barnfamiljer med låg inkomst skuldsätts av Försäkringskassan när bostadsbidragen råkat bli något för generösa och ska betalas igen. I november kommer en för i år ny återbetalning – precis innan julhandeln. – Man skuldsätter på det här sättet de fattigaste barnfamiljerna vi har, det är på gränsen till oförskämt, säger Christina Olsson, Makalösa föräldrar.

Från och med nu i november får många ensamstående föräldrar med låg inkomst och bostadsbidrag årets andra återbetalningskrav från Försäkringskassan. Kravet är nytt för i år och hänger ihop med att man har börjat beräkna inkomsten som ligger till grund för bostadsbidraget på ett nytt sätt. En hårt slag inför julhandeln för landets fattigaste och mest utsatta barnfamiljer. Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans avdelning för barn och familj, förklarar att det beror på en lagändring som gett dem möjlighet att stämma av den inrapporterade inkomst som ligger som underlag för den enskildes bostadsbidrag med dennes faktiska inkomst vid ett tidigare skede.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser