Hoppa till innehållet

Inrikes

Efter Karolinska: Nytt sjukhus riskerar bli rekorddyrt

Dagens ETC

Storsjukhuset Nya Karolinska Solna beräknas spräcka budget med nära 10 miljarder. Finansieringsmodellen OPS är en starkt bidragande orsak, enligt kritikerna. Trots detta kan sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L),tänka sig OPS-finansiering även för det planerade nya sjukhuset i södra Stockholm.

Riggade rapporter, ”upphandling” med bara en anbudsgivare, avancerade skatteupplägg och en byggnota som spräckts med åtskilliga miljarder. Svenska Dagbladet har under året gjort en rad avslöjanden kring bygget av Nya Karolinska Solna (NKS), ett av Sveriges dyraste och mest prestigefyllda projekt. I somras medgav landstingets planeringschef att de samlade utgifterna för sjukhuset fram till 2040 hamnar över 60 miljarder, inte drygt 50 miljarder som landstinget dittills hade hävdat. Affären har kallats ”skandal”, ”landstingets sämsta affär någonsin” och ett ekonomiskt ”katastrofprojekt”. Nyligen visade det sig att även den dåvarande alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen, försökte stoppa landstinget från att bygga Nya Karolinska med den kritiserade OPS-finansieringen, enligt SvD.
– NKS kommer att bli minst tio miljarder dyrare än beräknat. Anna Starbrink, den tyngsta sjukvårdspolitikern, vill se en OPS-lösning även för det nya sjukhus som planeras i Stockholm.
– Det är helt otroligt, har man inte lärt sig någonting, frågar landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser