Hoppa till innehållet

Inrikes

Hundratusentals nya väljare bland utrikesfödda

För att öka valdeltagande bland utrikesfödda krävs en bredare politisk representation. ”Om personer inte ser sig själva representerade bland de folkvalda väljer de kanske att inte vara aktiva”, säger Najma Mohamed. 
För att öka valdeltagande bland utrikesfödda krävs en bredare politisk representation. ”Om personer inte ser sig själva representerade bland de folkvalda väljer de kanske att inte vara aktiva”, säger Najma Mohamed.  Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Hundra år efter att kvinnor fick rösträtt står en ny grupp kvinnor inför att få använda sin rösträtt för första gången i svenska val, utrikesfödda och nyanlända. I senaste valet gick valdeltagandet bland utrikesfödda kvinnor om deltagandet bland män som är födda utanför Sverige. Men det finns fortfarande mycket att göra säger både aktivister och forskare. ”Ett mer jämställt inflytande är en förutsättning för att alla ska kunna delta i demokratin, hela tiden – inte bara under valrörelsen och valdagen”, säger Clara Berglund i Sverige Kvinnolobby.

I riksdagsvalet för sju år sedan var utrikesfödda kvinnor den grupp som hade lägst valdeltagande. Bara 72 procent av de röstberättigade deltog i valet. Det var fyra promilleenheter lägre än bland utrikesfödda män och 18,2 procentenheter lägre än för kvinnor födda i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser