I decennier har Göteborgs ungdomar till och från efterfrågat ett Ungdomens hus i stan. En trygg plats med aktiviteter där de kan samlas. Det kom ett beslut 1994, som upphävdes två år senare. I och med brandkatastrofen, ytterligare två år senare, blev det återigen aktuellt – eftersom den ödesdigra festen anordnades i opassande lokaler. Då resulterade diskussionerna i Ungdomssatsningen, med sina mötesplatser för gymnasieungdomar som finns kvar i de olika stadsdelarna än idag. 2010 gällde diskussionerna ett kulturhus för unga, det ledde till Frilagret – det vill säga lokalerna nära Järntorget där ungdomar kostnadsfritt får arrangera evenemang. Men i den rödgröna budgeten som kom för förra året fanns en punkt med krav på en utredning av möjligheten ”att etablera ett ungdomens hus i centrala Göteborg”.
Utredning klar
Nu är stadsledningskontorets utredning klar och de konstaterar att ungdomarnas behov i staden har förändrats genom åren. Paula Aijmer är planeringsledare på stadsledningskontoret och har tittat på hur diskussionerna har gått i Ungdomsfullmäktige de senaste cirka tio åren.
– Ungdomarna har gått mycket från att prata om en fysisk plats i de tidigare dialogerna till att nu prata om att man vill ha rätt till information och ett vuxenstöd i att ta del av stadens service och processer, säger hon och tillägger att förändringen kan ha med etableringen av Frilagrets lokaler att göra.
De unga vill exempelvis kunna komma i kontakt med ungdomsmottagningar, få yrkes- och studievägledning, få läxhjälp, ha en kontakthub, ha inflytande över vad som händer i staden och ha en trygg plats att hänga på som inte är en festlokal. Slutsatsen är att det behövs något slags ungdomskontor som kan ta tillvara på de behov unga har, men inte vuxna.
Vad saknas på dagens medborgarkontor?
– Man efterfrågar ständigt digitala plattformar för att kunna ta del av information samlat. Sen tror jag att det är det här med låga trösklar, att uppleva att ”det här är en plats för mig där jag har samma rättigheter och möjligheter att ta plats”, säger Paula Aijmer.
Ska tas upp i kommunstyrelsen
Stadsledningskontoret rekommenderar att kommunstyrelsen beslutar att Nämnden för konsument- och medborgarservice får i uppdrag att föreslå hur ett medborgarkontor för unga skulle kunna etableras. Men budgeten som antogs för förra året var de rödgrönas. Nu har maktbalansen skiftat i Göteborg. Frågan ska tas upp på kommunstyrelsens möte idag. Inför mötet skriver Alliansen i ett yttrande att de inte ser någon anledning att fortsätta utreda möjligheterna att öppna ett nytt medborgarkontor för unga. De vill istället fokusera på hur de befintliga ”utformas på ett sätt som svarar ungas behov”.
Alliansen har ingen egen majoritet i kommunstyrelsen utan behöver stöd från andra partier för att skrota en fortsatt utredning av ett ungdomshus och istället få gehör för en förändring av de befintliga kontoren.