Inrikes.

2019-06-10 09:53
Ebba Busch Thor (KD). Bild: Anders Wiklund/TT
Ebba Busch Thor (KD).
Puffetikett
Dagens ETC

Ny undersökning: Rekordstort ras för KD

På bara en månad tappar Kristdemokraterna fyra procentenheter. Det största tappet någonsin, enligt Demoskops opinionschef.

Mätningen är den första som gjorts efter avslöjandena om Lars Adaktusson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under hela våren har opinionssiffrorna för Kristdemokraterna visat på rekordsiffror, och inför EU-valet spåddes partiet bli de stora vinnarna. Visserligen gick KD också framåt, men inte lika mycket som de hade förutspåtts att göra.

En avgörande orsak tros vara granskningarna av Lars Adaktusson, som Dagens ETC påbörjade och som sedan fick flera medier att följa efter. Nu visar också den senaste opinionsundersökningen från Expressen/Demoskop, som är den första efter avslöjandena, att KD tappar i opinionen.

Om det hade varit val idag skulle KD få 7,5 procent av rösterna. Det är ett tapp på hela 4 procentenheter jämfört med Demoskops förra undersökning, som gjordes en månad tidigare.

– Vi har aldrig sett en större förändring i KD:s stöd mellan två månader, så det här sticker ut. Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson, till Expressen.

Samtidigt visade SCB:s partisympatiundersökning från förra veckan att KD har ett stöd på 13 procent. Den undersökningen är dock till största del gjord innan debatten kring Lars Adaktusson blossade upp på allvar.

Även förtroendet för Ebba Busch Thor rasar rejält. Hon tappar fem procentenheter, men ligger fortfarande bäst till bland partiledarna med sina 40 procent.

Fakta

• I början av april avslöjade Dagens ETC att Lars Adaktusson varit huvudtalare på ett internationellt möte i Colombia, med ultrakonservativa politiker och abortmotståndare.

• Vi avslöjade också att Adaktusson och flera andra personer i KD har starka kopplingar till den amerikanska extremgruppen och abortmotståndarna ADF.

• I maj avslöjade Dagens Nyheter att Lars Adaktusson röstat nej i en stor majoritet av abortfrågorna i EU-parlamentet.