Inrikes.

2017-11-17 08:24
Trots flera studier som visar motsatsen går läkare fortfarande ut med information om att amning motverkar astma och allergier. Många kvinnor känner sig därför pressade att amma. Bild: Hasse Holmberg/TT
Trots flera studier som visar motsatsen går läkare fortfarande ut med information om att amning motverkar astma och allergier. Många kvinnor känner sig därför pressade att amma.

Ny studie: Amning hindrar inte astma och allergier

Risken att senare i livet utveckla astma och allergier kan inte förebyggas genom amning. Det slår en ny stor studie vid Uppsala universitet fast.

”Om det fanns några samband som visade på att amning skyddar mot astma och ­allergier hade vi plockat upp dem”, säger Weronika Ek, som har lett forsknings­studien.

Risken för att utveckla astma och allergier påverkas av arvsmassa, levnadsmiljö och livsstilsfaktorer. Det är sedan länge fastställt. Huruvida amning skyddar det nyfödda barnet mot att senare i livet utveckla astma och allergier har dock länge varit omstritt, och olika forskningsstudier har uppvisat motstridiga resultat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I en ny studie från Uppsala universitet har forskare undersökt hur amning påverkar risken för astma, hösnuva och eksem. Forskningsstudien, som har ­analyserat självrapporterade uppgifter från över 330 000 ­personer från Storbritannien, är den hittills största i sitt slag. Och resultaten visar tydligt att det inte finns några vetenskapliga belägg för att amning skulle motverka astma eller allergier.

– Tyvärr kan man aldrig punktera en sådan här omtvistad fråga helt och hållet, men vi kan med ansenlig kraft nu hävda att det inte finns några samband som visar på att amning skyddar mot astma eller allergier. Om det fanns sådana borde vi ha plockat upp dem i denna stora studie, säger Weronika Ek, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och ansvarig för ­studien.

”Skuldbelägger sig själva”

Ämnet är känsligt, och fort­farande rekommenderar mödra- och barnavården alla föräldrar att amma sina barn i den mån det är möjligt.

Weronika Ek anser dock att de i sin verksamhet borde utgå från mer ­vedertagna fakta­uppgifter.

– Det viktigaste jag vill ­poängtera utifrån den här studiens ­resultat är att om ditt barn utvecklar astma eller ­allergier så har det ingenting med amningen att göra. Läkarna går fortfarande ut med den informationen, och många mammor som inte kan eller vill amma skuld­belägger därmed sig själva. Om barnet får astma eller inte beror på helt andra faktorer. Det är viktigt att poängtera det, markerar hon.

Andrea Nord, ord­förande för ­föreningen Flaskmatning i Sverige, är mycket positiv till de nya forsknings­rönen.

– Egentligen är det ingen nyhet för oss. Det finns andra stora och välgjorda studier som har visat på samma resultat förut. Problemet är att vården inte uppdaterar sina riktlinjer och rekommendationer efter de här vetenskapliga slutsatserna, säger hon.

”Ska vara frivillig”   

Flaskmatning i Sverige grundades som en reaktion på att många kvinnor upplevt sig som utsatta för rena trakasserier och kränkningar från barnavården för att de inte velat alternativt inte klarat av att amma sina nyfödda barn.

– För oss är det viktigt att amningen ska vara frivillig och att den kunskap man utgår från i barnavården inte ska präglas av förlegade moraliska uppfattningar. Faktum är att många kvinnor mår jättedåligt av den press de utsätts för. Det är viktigt att vi tar dem på allvar. Vill man hellre flaskmata sitt barn måste man få göra det, säger Andrea Nord.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Största studien i sitt slag

Forskningsstudien är sammanställd utifrån självrapporterade ­uppgifter från 330 000 medelålders personer från Storbritannien, och är den största i sitt slag.

Studien slår fast att det inte finns några samband mellan amning och utvecklandet av astma eller allergier. Däremot visar resultaten att det finns en liten ökad risk för hösnuva och eksem för de barn som har ammats.