Inrikes.

2017-03-06 13:15
"Branschen odlar en machomyt och driver bort kvinnor", säger Allbrights vd Amanda Lundeteg om riskkapitalbolagen.
"Branschen odlar en machomyt och driver bort kvinnor", säger Allbrights vd Amanda Lundeteg om riskkapitalbolagen.

Ny rapport: ”Branschen odlar en machomyt”

15 av 18 riskkapitalbolag är totalt mansdominerade. Och totalt är det bara 3 av 92 partner inom dem som är kvinnor, visar en kartläggning av Allbright.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Branschen odlar en machomyt och driver bort kvinnor, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Idag släpper stiftelsen Allbright den första av sina två årliga rapporter där de tar sig an bristen på jämställdhet inom näringslivet. Och vad rapporten Riskkapitalet trängs vid skampålen visar är att jämställdheten inom riskkapitalbolagen, för att använda vd Amanda Lundetegs ord, är "bedrövlig".

Endast tre av 18 bolag har en kvinna som partner. Bland dessa tre spänner fördelningen kvinnor mellan 7 och 25 procent. Siffrorna är dock bedrägliga. I praktiken handlar det om en kvinna per bolag. Totalt tre kvinnor. Och så 89 män.

– En machobransch, det är så de själva beskriver sin bransch, att den passar män bättre än kvinnor. Branschen själv odlar myten och driver bort kvinnor. I praktiken motar man bort dem, säger Amanda Lundeteg till Dagens ETC.

"Är det verkligen tuffare?"

Riskkapitalisterna själva använder ord som "tuff", "uthållig" och "redo att offra allt för arbetet" i beskrivningen av sig själva. Detta framkommer i det trettiotal intervjuer som Allbright genomfört med aktörer i branschen.

– Visst, det är absolut mycket jobb, men man kan fråga sig om det verkligen är tuffare än att jobba på de sjukhus som bolagen äger, eller att jobba som politiker eller partiledare, säger Amanda Lundeteg.

Att kvinnor inte visar något större intresse för branschen är inte helt taget ur luften. Knappt en av fem kvinnor bland ekonomstudenter kan tänka sig en karriär inom riskkapitalbranschen. 

– Det känns för riskfyllt. Dessutom känns det spontant som en bransch som öppet inte tycker att kvinnor har där att göra, säger en student som rapportförfattarna intervjuat.

Missar perspektiv

I rapporten påpekas att riskkapitalbolagen genom sitt ägande har en total omsättning på över 300 miljarder kronor i Sverige, omkring åtta procent av BNP. Vilket betyder att de "i högsta grad är med och formar samhället". Enligt Allbright betyder den skeva representationen att riskkapitalbolagen går miste om viktiga perspektiv. Dessutom, påpekas det, är det anmärkningsvärt att en bransch som är beroende av att kunna förutspå trender är så bakåtsträvande.

– Branschen är den som vi hittills haft svårast att kartlägga. Den är sluten och icke-transparent. Bolagen vill verka utan att synas, säger Amanda Lundeteg.

– Men de som investerar i riskkapitalbolagen skulle kunna ha makt att påverka dem till större jämställdhet. Via till exempel AP-fonderna förvaltar bolagen skattepengar, så det borde kunna ställas jämställdhetskrav på dem.

Ur rapporten: 

Man letar efter en person som med väldigt hög sannolikhet kommer att klara uppgiften och den personen i sin tur liknar förmodligen rekryteringar som man gjort tidigare. Har man rekryterat en Anders tidigare, så rekryterar man en Anders igen.

/ högt uppsatt kvinna i riskkapitalbolag

Våra investerare vill att vi ska förändra bolagen vi äger. Machofinans håller inte längre. Det behövs mer ledning och kunskap om människor och företagskultur, inte bara den typiska finanskompetensen.

/ högt uppsatt kvinna i riskkapitalbolag

Dagens ETC har sökt företrädare för Första och Fjärde AP-fonden, som bägge investerar i rikskapitalbolag, för en kommentar.